Hagyományos ebéd: palacsinták

Még ha hét közben sokféle ételt fogyasztunk is, valamiért a vasárnapi ebéd szinte mindig ugyanaz. Talán nem nehéz kitalálni, hogy milyen fogásokra gondoltunk.

Almás palacsinta

Hát persze, hogy a húsleves, a rántott hús és a palacsinta. Sorozatunk első és második részében a húslevesekről, és a rántott húsokról olvashattál. Tippeket adtunk, hogyan dobhatod fel a megszokott ízeket. Most következzenek a palacsinták, mert van élet, - azaz palacsinta -, az ízesen, a kakaóson, és a túróson túl!

Vega vasárnap >>

A húsleves és a rántott hús esetében valljuk be, mindenkinek az anyukája vagy a nagymamája által készített változat a kedvence, de a palacsintát, mindenki, mindenhol szívesen fogyasztja, legyen az egy étterem, a strand vagy egy gyorsbüfé.

Gyermekkorunkban a lekváros, a kakaós, és a fahéjas volt a favorit. Akkor még el sem tudtuk képzelni, hogy a palacsinták sós verzióját fogyasszuk. Legyen édes, sós, csúsztatott, vagy rakott, most mindegyikre mutatunk néhány opciót.

A sort talán kezdjük is a legalapvetőbb töltött palacsintákkal. A tésztát nagyon nem ragoznánk, hiszen mindannyian jól tudjuk, hogy tojás, liszt, tej és egy kevés víz, illetve olaj keveréke. Sütés után pedig jöhetnek is bele a finomabbnál finomabb töltelékek.

A rakott palacsinták sem bonyolultabbak előbb említett társainál! Sőt, még a feltekerést is megspórolhatjuk vele, hiszen csak rétegeznünk kell a palacsintákat, és a tészták közé jöhetnek a különféle kencék.

Nagymamám a sima porcukros rakott palacsinta mellé mindig készít borsodót is. A mi családunk enélkül már el sem tudja képzelni ezt az édességet. Bátran, - vagyis melegen - ajánljuk mindenkinek!

A sós palacsinták tésztája lehet hagyományos, amelyet megtölthetünk hússal, zöldséggel vagy sajttal, de ízesíthetjük magát a palacsintatésztát is fűszerekkel és sajttal.

Édes kontra sós >>

Ha ez még nem lenne elég, a már megtöltött palacsintákat akár ki is ránthatjuk. Ehhez annyi a dolgunk, hogy miután megtöltöttük a palacsintákat, kicsit állni hagyjuk, - akár hűtőbe is tehetjük egy időre míg jól összeáll -, majd mehet a lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, végül a forró olajba. Készíthetünk mellé köretet, öntetet, vagy salátát.

5 kedvenc sós palacsintából >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

További cikkek