Van egy jó okunk arra, miért ne habzsolj

Talán hallottál már arról, hogy a habzsolás egészségtelen, érdemes lassan enni, és mindent jól megrágni – egy friss kutatás most alátámasztotta azt, amit a szüleinktől hallgattunk hosszú éveken át. A gyors evés ugyanis megnövelheti az elhízás kockázatát.

A tudatos, lassú evés egészségesebb, mint az, ha tévézés közben gyorsan bekapsz egy-két falatot – ez tagadhatatlan, és valószínűleg mindenki tisztában van vele. A Clinical Obesity tudományos szaklapban megjelent kutatás eredménye most újabb okot ad arra, hogy tényleg lassan együnk, és odafigyeljünk közben: a tanulmányt jegyző szakértők szerint megnő az esély az elhízásra, ha habzsolunk.

A tanulmány két kutatás eredményét összegezte, amelyek azt figyelték meg, van-e összefüggés a gyerekek magasabb testtömegindexe (BMI), illetve aközött, hogy hány testvérük van, és hányadik gyerekként születtek. A szakértők azt találták, hogy a legidősebb gyerekek hajlamosabbak gyorsabban enni, és minél több testvére van valakinek, annál gyorsabban eszik.

A gyors evés a BMI-vel is összefüggésben állt, minél gyorsabban evett a gyerek, annál nagyobb valószínűséggel volt elhízott.

A szakértők szerint ez azért van így, mert a habzsolás mellett az agynak nincs ideje elküldeni a jóllakottságért felelős szignálokat, így lassabban érzékeli a szervezet, hogy nincs már szüksége több ételre.

Ha nem is eszik többet az, aki habzsol, mert nincs rá lehetősége, akkor is hamarabb lesz éhes, pontosan ezen szignálok hiánya miatt.

A kutatók megjegyezték, hogy bár a két kutatás gyerekeket és tinédzsereket vizsgált, a felnőttekre is érvényesek az eredmények, főleg akkor, ha a habzsolás felnőttkorban is megmarad, hiába tűnnek el a közvetlen környezetből a testvérek, akik miatt minél előbb, minél többet fogyaszt az ember, különben megesznek előle mindent.

A jó hír viszont az, hogy mindegy, mennyire berögzült szokás ez, odafigyeléssel ki lehet iktatni. Egészen egyszerűen az étkezésre kell figyelni, amikor eszel, és nem szabad, hogy bármi más elterelje a figyelmedet. Az is segít, ha két falat között mindig leteszed az evőeszközöket, így rá vagy kényszerítve, hogy lelassíts, illetve jó megoldás, ha hagysz időt az evésre, és megszabod, hogy húsz percig nem csinálsz mást, csak ebédelsz, így a lassú evéssel ki kell töltened ezt az idődet.


Ezek az életmód-cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek