Ez most különösen fontos: így kell helyesen fertőtleníteni otthon a játékokat

Nem kell naponta klórban füröszteni a plüssmacikat, de érdemes néhány dologra odafigyelni a gyerekek kedvenc mütyürjeivel kapcsolatban is.

Az anyukák járványtól teljesen függetlenül paráztatják egymástha épp nem a homokozó körül vagy az ovifolyosón, akkor fórumokon és csetcsoportokban.A gyerekbetegségektől való félelem és egymás megijesztése tehát fontos szertartások: lehet találkozni olyannal, aki egyáltalán nem engedi a gyerekét sem játszótérre, sem homokozóba, illetve van, aki például sosem ad plüssállatot a kölykeinek, mert azok csak úgy szívják magukba a kórokozókat, poratkákat, és csak olyat vesz, aminek jól fertőtleníthető felülete van.

Vajon valóban ennyire óvatosnak kellene lennünk?

A Good House Keeping szerint a játékokat először is aszerint kellene kategorizálni, hogy mennyire gyakran vannak használatban, tehát mennyire játszik vele a gyerek. Azokat a játékokat, amelyek mindennap a kezébe kerülnek, gyakrabban kell tisztítani, mint a dobozban heverő darabokat.

Babajátékok

A kisebb babák játékai igénylik a legnagyobb figyelmet, azok, amiket a szájába vesz és rendszeresen a földre dob, ezeket ahányszor csak lehet, érdemes átmosni, de brutálisabb vegyszereket ne vessünk be, hiszen azokat sem jó, ha lenyalogatja róla a baba. A tisztítás mehet sima mosogatószerrel, szappannal, vagy 71 százalékos alkohollal.

Műanyag játékok

Ezekkel van a legegyszerűbb dolgunk, simán be kell őket tenni egy nagy kád mosószeres vízbe, esetleg mehetnek a mosogatógépbe is egy menetre, az még egyszerűbb. Ugyanilyen módszerrel fertőtleníthetjük a legókat, duplókat, fürdőszobai játékokat, kis műanyag figurákat is.

via GIPHY

Elektronikus játékok

A szülők kedvencei az elektronikus, sípolós, zenélős, villogós játékok, ezek a tisztítás szempontjából problematikusak. A legjobb megoldás a sima nedves, szappanos rongy, ezzel kell áttörölni, majd szárazzal újra, fertőtlenítő kendő vagy a fertőtlenítő folyadékkal nedvesített rongy. Ezzel érdemes áttörölni - attól függően, milyen gyakran használják őket.

Plüssök

A plüssök nagy része mosógépben mosható, így ezekkel éppen ugyanúgy kell eljárni, mint a ruhákkal, és ha állandóan a gyereknél vannak, minél gyakrabban mosni őket. A játékokat érdemes egy nagy párnahuzatba pakolva mosni, hogy az orruk ne koppanjon a dobon, majd a gyártó utasításai szerinti legmelegebb fokozatra állítani a programot, viszont alacsonyra venni a centrifuga sebességét. Ha van szárítógépünk, annak is a legalacsonyabb fokozatát használjuk, vagy hagyjuk radiátoron, napon megszáradni a játékokat. Vészhelyzet esetén a hajszárító is bevethető.

És amik nem bírják a gépet?

Sok olyan plüss van, amiben elem vagy más elektronikus betét rejtőzik, ezeket nem szabad a mosógépbe tenni, mert tönkremennek, hacsak nem éppen az a cél, hogy elhallgasson, mert már meghibbanunk a hápogó kacsától. Azokat a puha állatkákat sem szabad gépbe tenni, amelyek apró szemcsékkel vannak kitömve, vagy bármilyen más okból azt javasolja a cetli, hogy csak a felszínét tisztítsuk. A legjobb megoldás a mosogatószeres vízbe mártott, majd jól kicsavart szivacs, ezzel átdörzsölhetjük a felszínét, majd hagyjuk megszáradni. A kézi gőzölő is jó eszköz erre a célra, anélkül képes lesz tisztítani a felszínt, hogy a belseje átnedvesedne.

Ezt olvastad már?

Fertőtleníts, de ne mérgezd meg magad - erre vigyázz, ha sok klórt használsz

A plüssök és a poratkák

A legtöbben a plüssökben összegyűlő poratkáktól, és az általuk kiváltott esetleges allergiától tartanak. Ezeket egy módon lehet eltávolítani a plüssökből: porszívóval. Akinek van enyhébb, kis méretű porszívója vagy morzsaporszívója, azzal még könnyebb lesz a dolga. Az összes játékra érvényes szabály, hogyha beteg a gyerek, gyakrabban kell tisztítani minden játékot, amit használ, és így van ez azokkal a kedvencekkel is, amiket elhurcol otthonról.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek