Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ha elhagyod a cukrot, tuti, hogy fogyni fogsz?

Egy hónapnyi cukormegvonás már elég jó lépés az egészségünk védelme érdekében, de a tartós eredményekhez ennél hosszabb távra kell terveznünk.

Szerkesztőségünk tagjai sikeresen teljesítették az egy hónapig tartó cukormentes kihívást – volt, aki „csak” az édességeket hagyta el az étrendjéből, és volt aki mindent, amiben hozzáadott cukor vagy annak bármilyen formája volt (pl. felvágottak, mustár, szószok stb.) illetve mindent, amiben édesítőszer volt.

De vajon a kilóink száma csökkent-e?

Közösségi oldalunkon erre voltak a legtöbben kíváncsiak a kihívással kapcsolatban, hogy vajon az egy hónap alatt fogytunk-e.

Az igazság az, hogy nem igazán tudjuk. Mert hogy nem mértük. Mégpedig szándékosan nem mértük, mert a fogyás ezúttal nem szerepelt a kitűzött célok között. A cukormentes kihívásunk legfőbb célja az volt, hogy kiderüljön, meg tudjuk-e egyáltalán állni, hogy nem eszünk cukros ételeket, hogy megtapasztaljuk, mennyire nehéz ennek az étrendnek a kivitelezése a hétköznapokban (vásárlás, vendégség, étterem stb.), illetve, hogy a közérzetünk javul-e ez alatt a 4 hét alatt.

Na, de lehet fogyni a cukormentes étrendtől vagy nem?

Igen is, meg nem is.

Hogyan fogyhatunk a cukormentes étrenddel?

Ha általánosságban jellemző valakinek az étrendjére, hogy túlsúlyban szerepelnek benne a magas cukortartalmú ételek, pl. kakaós csiga és társai reggelire, mellé fél liter „gyümölcsjoghurt”, ebédre harmadik fogásként egy tortaszelet, délutáni nasiként nápolyi vagy pár kocka csoki és vacsi után még az esti tévé mellé egy kis keksz+csoki rágcsálnivaló, na meg a napi 1,5 l cukros üdítő – akkor igen, természetesen ezek mindegyikének elhagyásával és helyette egészségesebb, cukrot nem tartalmazó ételek választásával nagy valószínűséggel csökkenni fog a testsúlyunk.

Szándékosan hoztam fel egy kissé extrém példát, de a lényeg, hogy ha valaki rendszeresen fogyaszt, akár csak „ez a kicsi úgy sem számít” cukros nasikat, és ezeket egyik napról a másikra elhagyja, akkor lefelé mozdulhat a mérleg nyelve. A kérdés ilyenkor persze az, hogy mennyi időre tud megszabadulni a régi rossz szokásaitól (ha végleg, akkor szuper), és hogy mi történik a többi rossz szokásával.

Hogyan NEM fogunk fogyni a cukormentes étrenddel?

Ha a cukor elhagyása mellett nem változtatunk egészségtelen, a túlsúlyunkhoz vezető étrendünk, életmódunk más elemein, akkor nem fogunk sikerrel járni. Szélsőséges példaként – hiába hagyjuk el a két kanálnyi cukrot a reggeli tejeskávénkból, ha aztán a kanapén fetrengve egy háromtojásos szalonnás rántottát eszünk vacsira két szelet fehér kenyérrel.

Szintén hiába választunk eritrites paleó-rigójancsit a trendi cukrászdában, ha abban ugyanúgy habos-csokis krém van, mint a hagyományos változatban, és egészséges döntésnek gondolhatjuk a délutáni nápolyi lecserélést diákcsemegére, de ha nem tudjuk a mértéket, akkor a kalóriákkal így is nagyon el tudunk szállni.

Akkor mit tegyünk, ha fogyni szeretnénk?

Ebben az esetben is fennáll egy alap logikai állítás: a cukormentes étrend szükséges, de nem elégséges feltétele a sikeres, tartós testtömeg-csökkentésnek. Azaz, ha fogyni szeretnénk, mindenképpen hagyjuk el a hozzáadottcukor-tartalmú ételeket, alapanyagokat az étrendünkből, és az édes ízt természetes vagy mesterséges édesítőkkel vagy az alapanyagok természetes édes ízével biztosítsuk. És bár ez az egy változtatás már egy nagyon jó döntés egészségünk védelme érdekében, önmagában kevés lesz az egészséges fogyáshoz.

Emellett az is nagyon fontos, hogy ne egy hónapos időtávban gondolkozzunk, ennyi idő alatt már beindíthatjuk a kedvező anyagcsere-folyamatokat, de az egészséges életmódot ennél jóval hosszabb távra kell tervezni!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!