Fogyókúra a terhesség alatt? Lássuk, mit gondol erről a szakorvos!

Túlsúlyosan estél teherbe és félsz a komplikációktól? Szabad a várandósság alatt fogyókúrázni? Olvasd el a szakorvos tippjeit!

A várandósság alatti súlygyarapodás természetes folyamat, a mértéke azonban nem mindegy. A terhességi túlsúly számos egészségügyi kockázatot jelenthet a mamára és a babára nézve is. Mikor szükséges fogyókúrázni várandósság alatt és milyen módszerrel érdemes leadni a plusz kilókat? Dr. Vass Viktor, a Rózsakert Medical Center diabetológusa elmondja.

Dr. Vass Viktor, a Rózsakert Medical Center diabetológusa

Mikor indokolt a kilók csökkentése?

Fontos leszögezni, hogy itt nem egy újabb divatőrületről van szó. A diéta célja nem a kismama karcsúságának megtartása, hanem az egészségügyi kockázatok kialakulásának elkerülése. Erre leginkább akkor van szükség, ha a kismama már eleve elhízottként esett teherbe, tehát a testtömeg-indexe 30 felett van. Emellett az étkezésre akkor is szigorúan oda kell figyelni, ha már az első 12 hétben a normálisnak tekinthető 0,5-2 kg-nál nagyobb súlygyarapodás következik be, mert ennek valószínűleg a túlzott kalóriabevitel az oka.

Természetesen terhességi cukorbetegség esetén is indokolt a diéta, amelynek célja ilyenkor a vércukorszint normál tartományon belül tartása. Korábbi cikkünkben olvashatsz arról, hogy mennyi az normális testsúlygyarapodás terhesség alatt, illetve, milyen kockázatai vannak a terhességi túlsúlynak.

Hogyan csináljuk?

A várandósság nagy teher szervezetünk anyagcseréje számára. Nemcsak az egészségesnél nagyobb mértékű súlygyarapodás, hanem az éhezés is nagyon veszélyes ilyenkor. A koplalás, vagy a mennyiségek extrém csökkentése tehát biztosan nem jó megoldás. Fontos, hogy az étrendet dietetikus állítsa össze és felügyelje, legyen személyre szabott, hogy a kismama semmilyen fontos tápanyagból ne szenvedjen hiányt. Ebben az időszakban kiemelkedő jelentőségű a kiegyensúlyozott étrend, amely megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaz fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, és a várandós édesanya illetve a magzat fejlődését segítő egyéb, fontos tápanyagokat.

Általánosságban ajánlott a napi 4-6 alkalommal történő étkezés, kerülendőek az "üres kalóriák" - azaz az értékes tápanyagokban szegény, ellenben magas kalóriatartalmú, zömében gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételek - mint pl. az édes péksütemények, sütemények, édességek - még akkor is, ha a kismama elsősorban ezeket kívánja. A kívánósság mögött állhat valamilyen tápanyaghiány is, a szakember segíteni tud abban, hogyan lehet ezeket egészségesen pótolni. A várandósság alatt se feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról: a séta, úszás, terhestorna, jóga például kiváló választás.

Mindenkinek fontos

A várandósság alatti fogyókúrát csak indokolt esetben javasoljuk, a kiegyensúlyozott, változatos, vitaminban és tápanyagokban gazdag étkezésre és a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra azonban minden kismama figyeljen oda. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a terhesség alatt kettő helyett kell enni, de az igazság az, hogy elsősorban a minőség és nem a mennyiség számít.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek