Gréti: sulikezdés, avagy a szendvicspara

Megint elkezdődött a suli, és ezzel együtt a korai kelés és szendvicskészítés! Négy gyerkőc, négy egyéniség, négy különböző fajta kívánalom.

A legkisebb utálja a barna kenyeret és a sajtot a szendvicsben, neki sonkás, párizsis vagy szalámis kiflit készítek, paprikával – legalábbis tavaly még így kérte, kíváncsian várom az idei fejleményeket – és mini csomagolt sajtot teszek a dobozába. A legnagyobb vigyáz az alakjára és nem ebédel a gimiben, mondván, rossz a felhozatal. Csinos táskájába túl nagy uzsis doboz nem fér (…és ciki!), úgyhogy előző évben átálltunk a szuper, jól záródó tasakozásra. A két 12 éves nem szereti a paprikát a szendvicsben, nekik külön csomagolom. Ugyancsak külön kapnak még tisztított, csíkozott sárgarépát, gyümölcsöt, a kisebbek Túró Rudit, tejszeletet. Házi teát vagy vizet viszont mindenkinek adok.

Suliszendvics sajtkrémmel

Hozzávalók 1 főre

  • két szelet bajor parasztkenyér
  • 4 kk kéksajtos krémdesszert (bármely más sajtkrém is megfelel)
  • 3 szelet paranyica
  • 4 szelet kígyóuborka
  • ruccola v. madársaláta

Elkészítés

  1. A kenyeret vastagon megkenjük sajtkrémmel.
  2. Ráhelyezzük a sajtszeleteket, az uborkát, arra a salátát.
  3. Másik szelet kenyér a tetejére, csomagoljuk a szendvicset.

A recept elmenthető a receptkönybe itt >>

Suliszendvics paradicsommal

Hozzávalók 1 főre

  • 1 db lenmagos barna zsömle
  • 4 kk. piros pesto
  • 2 db koktélparadicsom
  • ruccola v. madársaláta
  • 3-4 parmezánforgács

Elkészítés

  1. A zsömlét félbevágjuk és megkenjük piros pestóval.
  2. Először salátával ágyazunk, majdjön a karikázott paradicsom.
  3. Újból salátaés végül a parmezánforgácsok ráhelyezése után összezárjuk.
  4. Csomagoljuk a szendvicset agyerekeknek.

A recept elmenthető a receptkönybe itt >>

Suliszendvics mozzarellával

Hozzávalók 1 főre

  • 1 db császárzsömle
  • pár szem minimozzarella
  • 2 szem koktélparadicsom
  • 1 szelet prágai sonka
  • madársaláta v. ruccola
  • margarin v. vaj
  • bazsalikomszórás

Elkészítés:

1. A zsömlét félbevágjuk, vajazzuk (vagy margarinnal megkenjük).

2. A feltétek sorrendje: sonka, mozzarella és paradicsomkarikák.

3. A tetejükre helyezzük a salátát és némi bazsalikomszórás után bezárjuk a szendvicset.

A recept elmenthető a receptkönybe itt >>

Gyors reggeli

Soha nem engedem el a gyerekeket suliba reggeli nélkül. A leggyorsabb reggeli, amit szinte minden nap esznek, a műzli tejjel, joghurttal vagy rizstejjel. Amennyiben fel tudok kelni korábban – mert be kell vallanom, a korai kelés nem erősségem –, akkor tojásételeket készítek nekik.

A leggyorsabb a sima vagy sonkás tojásrántotta, de a lágytojás, ham and eggs és az omlett is belefér néha. Bundáskenyeret szigorúan csak hétvégén készítek! Akkor viszont hatalmas adagban. A felvert tojásba sajtot szoktam reszelni. A kicsik ketchuppal, a nagyobbak tejföllel eszik. Imádjuk!

Egy-egy reggeli közben az örömök-gondok-érzések vagy akár az éppen „levetített” álmok egymással történő megosztása jelentősen elősegítik a csapat összetartását, ezért mindig fektessünk nagy hangsúlyt rá. Nálunk módosítani kellett két ismert mondást: magyar ember az evés szüneteiben beszél. Teli szájjal pedig meghallgatjuk, hogy mi is van a többieknek a szívén.

Omlettreceptek itt >>

Vacsora együtt

Este újból együtt ülünk az asztalhoz, ahol főtt étel várja őket, ami mellett nyugodtan átbeszélhetjük a napi történéseket. Ilyenkor, idő híján, jönnek a gyors és egyszerű étkek.

Például sült hús rizzsel és salátával. Ameddig a rizs fő és a csirke pirul, van egy kis szusszanásnyi időnk nekifeküdni a házi feladatok átnézésének.

Tavaszias csirkecomb tepsiben

Hozzávalók 4 főre:

  • 6-8 bőrös csirke alsócomb
  • 2 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 fej hagyma
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1/2 dl víz
  • Tavaszi csirke v. Sült csirke fűszerkeverék

Elkészítés:

  1. A combokat jól megmossuk, az esetleges maradvány tollakat eltávolítjuk, besózzuk és tepsibe vagy jénaiba helyezzük.
  2. A paradicsomot, paprikát, hagymát (de készíthetjük sárgarépával, paradicsommal és póréval is) nagyobb szeletekre vágjuk, a húsokra/közé helyezzük, fűszerkeverékkel megszórjuk, olívaolajjal meglocsoljuk.
  3. Egy kis vizet öntünk alá. Előmelegített, légkeveréses sütőben fóliával letakarva 45 percig sütjük, majd a tetőt/fóliát levesszük, és aranybarnára pirítjuk.
  4. Sütés közben el ne felejtsük a keletkezett fincsi szafttal – ami tálaláskor a rizsre is szuper lesz – egyszer-kétszer mindenképpen meglocsolni!
  5. A zöldségektől isteni zamata lesz a húsnak és nem hagyja kiszáradni azokat.
  6. Friss salátával vagy uborkasalátával tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

A recept elmenthető a receptkönybe itt >>

Sültcsirke-receptek itt >>

Jövő héten két, szezonjából kifutó finomsággal, a szilvával és lecsóval foglalkozom cikkemben majd. Addig is sok erőt kívánok a reggeli uzsonnakészítéshez minden kedves szülőnek!

Gréti

Gréti receptjei itt >>

Gréti: a legjobb jégkása otthon készül >>

Gréti: gyors tészta az apartmanban >>

Gréti: Balaton-parti gyermeketetés >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek