Gréti farsangi mulatsága

Itt a farsang, áll a bál, természetesen a konyhában is! Maszkabál apró süteményekkel, pogácsával, dőzsölés sonkával, kolbásszal, majd levezetés káposztás egytálételekkel.

A farsang eredetileg az ókori Rómából származó, Szaturnusz isten tiszteletére rendezett ünnepségsorozatra nyúlik vissza. Hazánkban német hatásra a középkorban ünnepelték először. A vidám, álarcos mulatsághoz sokhelyütt vallási és népi hagyományok, játékok kapcsolódtak, mint például a mohácsi busójárás.

A Vízkereszttől a húsvéti böjtig tartó időszakra bőséggel terített asztalok, változatos húsételek, levesek, sültek és megannyi édesség jellemző. Magyarországi sajátosságok, módozatok és hozzávalók: korhely, becsinált, részeges, füstölt, sonkás, kolbászos és káposztás ételek. Hideg, meleg variációk, mint a kocsonya és a húsos, nagyfazékban főtt leves, édes és sós sütemények, mint fánkspecialitások és sajtos, tepertős pogácsák... és hogy mindez miért, hát hidegűzés céljából!

Gréti kedvencei >>

Űzzük el a hideget káposztával és füstölt hússal!

A halált és az ártó erőket, ahogyan azt régen tették, mai értelemben véve már kevésbé, de a hideget nagyon szívesen elűzném. A farsang étkei igazi kalóriabombák, energiacsomagok, melyek segítenek abban, hogy erőnk kitartson a megváltó tavaszi napsütésig, felmelegedésig.

Személyes kedvencem a káposzta. Minden elkészítési formáját imádom. Ilyenkor tél vége felé, főleg farsang idején a savanyított változatát kedvelem. Nem aprózom, füstölt húsokkal, kolbásszal, sok hagymával készítem, viszont a disznóságok sora idáig tart. Sertéscomb helyett pulykacombból készült pörköltalappal keverem. Így kevésbé lesz bűntudatom, és a gyerekeknek is jobban ízlik. Ha igazán kiadóssá szeretném tenni, akkor gerslivel, azaz hántolt árpával bővítem a hozzávalók sorát, és ha teljessé kívánom tenni az élményt, vacsora előtt egy jófajta, étvágygerjesztő házi pálinkával ágyazok meg neki...

Egybesült Amerika >>

Tudtad? A hagyományos érleléssel készült savanyú káposzta nyersen fogyasztva egy valóságos vitaminbomba, fogyókúrázóknak pedig alacsony kalóriatartalma miatt ajánlott!

Sonka-sonka

Ugyan a legjellemzőbb sonkafőzős időszakunk a húsvét, de a farsangi dőzsölésről se feledkezzünk meg! Füstölt sonkát levesbe, káposztába! Igen, legáltalánosabb előfordulási helyei ezek, ledarálva azonban haséba, pogácsába, sőt kiflibe is tehetjük.

{ GALÉRIA = title:Gr%C3%A9ti%20farsangi%20finoms%C3%A1gai, 1,2,3,0,4,5,6,7,8 }

Gyerkőceim nagymamája évekkel ezelőtt, munkája során a Váci Püspökség kedves nővéreitől gyűjtött egy sonkás kifli receptet. A nagybecsű leírást kiegészíteni, maximum csak egy kis füstöltsajtszórással lehetséges, különben hibátlan minden betűje. Az időigényes kiflik elkészítésére szánt minden csöpp percünk megtérül, ha a belőle falatozók mosolyát nézzük. Vendégvárónak, délutáni falatkának, gyerekeknek reggelire vagy uzsonnára nagyszerű választás. Jól zárható fém- vagy műanyagdobozba téve napokig eláll, miközben minőségéből nem veszít a sonkás, hajtogatott tésztacsoda.

Jövő héten a síparadicsomok világába siklunk, addig is hajtogassunk kiflit türelemmel, és főzzünk káposztát fazékszámra.

Gréti

Gréti télen-nyáron >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?