Fél kilós csodagyümölcsök lógnak ebben a pécsi kertben

Újabb egzotikus gyümölcsről derült ki, hogy akár Magyarországon is megteremhet. Egy pécsi család kertjében nem más, mint gránátalma roskadozik egy nagyjából negyven éves fán.

Az enyhébb pécsi éghajlat teszi lehetővé, hogy a Bürüs család kertjében gránátalma terem. Dél-Magyarország klímája ugyanis változatos, néha egészen mediterrán hangulat uralkodik a térségben. Így az olyan egzotikusnak számító gyümölcsök mellett, mint a füge vagy a kivi, a gránátalma is boldogan eléldegél.

Fél kilós csodagyümölcsök lógnak ebben a pécsi kertben

Hazai gránátalma

A Kandó Kálmán utca családi házának udvarán áll a fa, amiről minden évben bőséges termést szüretelhet a Bürüs család. Az érdekességről az egyik helyi lap tudósított, ők keresték fel a tulajdonost is.

A család tagjai azon kevesek közé tartoznak, akiknek van szerencséjük megkóstolni a saját termelésű gránátalmát, míg az átlagembernek be kell érnie a bolti, Spanyol- vagy Törökországból származó gyümölccsel.

Október közepén kezdenek beérni a mézédes és egyben savanykás gyümölcsök, némelyik súlya eléri a fél kilót is

- nyilatkozta a család egyik tagja. Hozzátette, hogy egy évben körülbelül 40-50 kilós termésre számíthatnak.

Egy gyümölcsfa története

De hogyan került a kertbe ez a különleges növény? A történet igazán szívhez szóló:

„A férjem ültette a fát úgy negyven évvel ezelőtt, de sajnos nem érhette meg, hogy megkóstolja. Az egyetemi kertészetből hozta a fát, ami akkor egy pici cserje volt. 10 év után kezdett teremni, azóta évről évre egyre több termést hoz” – derült ki a beszélgetés során.

A család egymagában azonban nem képes elfogyasztani 50 kiló gránátalmát, ezért, miután egy részéből gyümölcslevet készítenek, a megmaradt mennyiséget elajándékozzák. Rokonok, barátok, de egy helyi cukrászda is részesül a termésből.

Forrásunk volt.


Érdekes hírek, csodák és történetek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk