Paradicsom is terem a világ első víz alatti kertjében

A klímaváltozás egyre nehezebbé teszi a növénytermesztők és farmerek munkáját. Kiszáradt és elárasztott területek, túl sok vagy túl kevés eső, ingadozó hőmérséklet és kiszámíthatatlan évszakok: az ilyen nehézségekkel szemben kreatív megoldásokra van szükség. Például víz alatti kertekre.

Egy olaszországi településen fantasztikus filmekbe illő kezdeményezés indult: a klímaváltozás következményei ellen vívott harc részeként víz alatti kerteket hozott létre egy búvár és vegyészmérnök. Itt több mint 700 növényt kezdtek el nevelgetni, meglepő sikerekkel. A kert ötlete a későbbiekben akár olyan helyeken is hatalmas segítség lehet, ahol a klímaváltozás miatt lehetetlenné vált a növénytermesztés.

Paradicsom is terem a világ első víz alatti kertjében

A tengerszint alatti kert

Liguriában, Északnyugat-Olaszország egyik tartományában helyezkedik el Noli, ahol egy igazán úttörő kezdeményezés indult a tenger alatt. Egy búvárkodással is foglalkozó vegyészmérnök hozott létre víz alatti kerteket.

Ezzel a szokatlan kísérlettel kereste a megoldást a klímaváltozás miatt kialakuló vízhiány problémájára, ami sok helyen megnehezíti a gazdálkodást.

Noli impozáns tengerpartján így nem a strand, hanem a víz alatti kert lett a látványosság. Persze megnézni nem olyan könnyű, hiszen búvárfelszerelés és némi tapasztalat kell a merüléshez.

Sci-fi hangulatú farm

Az ötlet Sergio Gamberini fejéből pattant ki, aki egyszerre dolgozik vegyészmérnökként, és búvárvállalkozást is vezet. Az első próbát 2013-ban végezte el: ekkor egy műanyag ballonban egy bazsalikompalántát helyezett el a tenger mélyén. Két nappal később kikeltek a magvak, és így bebizonyosodott az elképzelés sikere.

Most már több mint 700 növény éldegél a víz alatt, többek között paradicsom-, bazsalikom- és eperültetvény is van az üvegházban, ahová egy hibrid technikával jut el a napfény, az áram és az édesvíz.

Ezek a farmok megmenthetik majd a jövőben az olyan területeket, amelyeket komolyan érint a vízhiány. A kezdeményezés projektmenedzsere találó módon így jellemezte az üvegház hangulatát:

Az üvegházban lenni olyan, mint egy kifordított akváriumban: te vagy a hal, aki a külvilágba néz.

Forrásunk volt.


Olvass még több világhírű érdekességről:

Címlapról ajánljuk