Nem kell kert a dinnyetermesztéshez: így csináld, hogy a balkonon is nagyra nőjön

Azt gondolhatjuk, hogy görögdinnyét méretéből adódóan biztos csak a kerttel vagy telekkel rendelkezők tudnak termeszteni, de nem így van!

A görögdinnye otthoni termesztése nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk, és még csak kertre sincs szükség, hogy nagyra nőjön. Néhány tanácsot érdemes megfogadni, és akár a balkonon is nevelhetsz görögdinnyét!

Görögdinnye
Nem kell kert a dinnyetermesztéshez: így csináld, hogy a balkonon is nagyra nőjön

Az otthoni dinnyetermesztéshez csak néhány alapvető szabályt kell betartanod, ami a megfelelő hely kiválasztásával kezdődik.

A legfontosabb, hogy napi 8-10 óra napsütés érje a dinnyemagokat ahhoz, hogy gyümölccsé érjenek.

A jó vízelvezetésű és 6-7 pH-érték közötti talaj a legmegfelelőbb, egy kertészetben segítenek a megfelelő kiválasztásában.

Előkészítés és ültetés

Mielőtt ládába ültetnénk a magokat, tápláljuk az előkészített talajt érlelt trágyával vagy komposzttal. Ezt 2-3 héttel az ültetés előtt tegyük meg.

A magok nevelését kezdjük beltéren, és fontos, hogy napfényes ablakpárkányra tegyük a cserepet, amiben a földet mindig nedvesen tartjuk.

Mikor már biztosan nem számíthatunk fagyra, kiültethetjük a leendő görögdinnyéket egymástól 90-120 centiméterre, körülbelül 2,5 centi mélyre.

Öntözés és egyebek

A görögdinnye esetében különösen fontos a megfelelő mennyiségű víz, így törekedjünk arra, hogy mindig enyhén nedves legyen a talaja. A legjobb, ha a tövéhez közel öntözzük, így könnyebben eljut a gyökerekhez a víz, és még a leveleken megálló víz sem okoz majd gombás megbetegedést.

Ugyanazon a növényen található hímivarú és nőivarú virág is, és fontos, hogy a beporzás végbemenjen, máskülönben nem lesz termés.

Ezt a folyamatot mi is elvégezhetjük, ha kicsit megrázogatjuk a növényt, vagy egy elektromos fogkefe segítségével átjuttatjuk egyik porzóról a másik porzóra a virágport. Használhatunk még finom ecsetet olyan módon, hogy a virágok és a levelek nem sérülnek.

Ha jönnek a kártevők...

A görögdinnye hajlamos arra, hogy levéltetvek, tökpoloskák és uborkabogarak támadják meg. A sortakarók segítenek abban, hogy védik a palántát a kártevőktől, de a beporzók számára elég teret biztosít.

Ezen kívül a neem olaj és szappanos rovarirtó is hatékonynak bizonyulhat.

A száradt vagy gombás leveleket mielőbb távolítsuk el, mert ezek csak gyengítik a növényt. A görögdinnyének általában 60-90 napra van szüksége fajtától függően, hogy a teljes érettségi állapotot elérje. A tippeket pedig, hogy dinnye mennyire érett, itt elolvashatod.

Források: 1., 2.


Olvass még hasonló témában itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...