Számukra komoly veszélyt jelenthet a görögdinnye

A görögdinnye az egyik legkedveltebb gyümölcs, de vannak, akik jobb, ha módjával és óvatosan fogyasztják.

A görögdinnye a nyár egyik slágergyümölcse, melyet nagyon sokan „tonnaszámra" falnak. Akadnak azonban olyanok, akiknek érdemes óvatosan fogyasztaniuk ebből a gyümölcsből, hiszen akár izomgyengeséget, szabálytalan szívritmust és számos egészségügyi kockázatot tapasztalhatnak.

Számukra komoly veszélyt jelenthet a görögdinnye

Egy új esettanulmányból kiderült, hogy a krónikus vesebetegséggel küzdők számára komoly veszéllyel járhat a görögdinnye majszolása.

A kálium a ludas

Erről a gyümölcsről tudni kell, hogy bár nagy része vízből áll, ezen kívül tele van vitaminokkal és különböző ásványi anyagokkal, melyek közül a legdominánsabb a kálium. Egy közepes szelet görögdinnyében 320 milligramm kálium található, ami a nők számára az ajánlott napi bevitel 12%-át, a férfiak esetén pedig nagyjából a 9%-át teszi ki.

Az egészséges embereknél a fel nem használt káliumot a vesék eltávolítják, és a vizelettel kiürítik, a krónikus betegséggel küzdőknél azonban a vesék nem elég hatékonyak a kálium kiválasztásában.

Az esettanulmányban résztvevőknél a túl sok görögdinnye hiperkalémia kialakulásához vezetett. Ez azt jelenti, hogy túl sok kálium halmozódott fel a vérükben, literenként 6,6-7,4 millimolnyi, ami jóval magasabb, mint a normális tartomány, mely 3,5 és 5,0 mmol/l. A három páciens összesen 3 héten keresztül fogyasztott nagy mennyiségben görögdinnyét magában és gyümölcslé formájában.

A hiperkalémia nem minden esetben jár egyértelmű tünetekkel. Az érintetteknél egyebek mellett szívproblémák és izomgyengeség jelentkezhet, de előfordulhat bizsergő érzés, hányinger, sőt súlyos esetekben akár légszomj vagy mellkasi fájdalom is. Az esetlegesen kialakult hiperkalémia a legtöbb esetben kezelhető.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

További cikkek