Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gombócfőzés, ólomöntés, gatyalopás – Novemberi férjjósló hagyományok nagyanyáink korából

Nagyanyáink korában is kíváncsiak voltak a lányok, ki lesz a jövendőbelijük, és párjuk kilétére november havában fény derülhetett. Így jósoltak régen a lányok.

A november szó a latin novem, vagyis a kilenc szóból ered, mivel eredetileg a római naptárban az év kilencedik hónapja volt. A hó eleje, halottak napja és mindenszentek a megemlékezésé, de Márton-napot követően a párra vágyók voltak soron.

November 25. – Katalin napja 

A legismertebb Katalin napjához fűződő mondás, ha Katalin locsog, akkor karácsony kopog, vagyis ha Katalin napján esik, a karácsony hideg és száraz lesz, azonban számos más néphagyomány is kötődik ehhez a naphoz. Katalin napján nem volt szabad a malomban őrölni, kenyeret sütni, szántani, sem a lovakat a kocsiba befogni.

Régen Katalin napján jósolták meg a lányok, mikor lelnek párra, és különböző praktikákhoz is folyamodtak. Kedvelt jövendölési forma volt a katalinág: a hideg ellenére a lányok mezítláb loptak ágat egy gyümölcsfáról, amit vízbe tettek, és akinek kizöldült karácsonyig, annak már közel volt a menyegzője. A házasulandó legények is jósolhattak maguknak: párnájuk alá egy leány lopott blúzát tették, és azt tartották, a ruhadarabbal a fejük alatt megálmodhatták ki lesz a mátkájuk. Aki nem akart csenni, az Katalin napján egyszerűen böjtölt, hogy aztán éjjel, álmában megláthassa leendő feleségét.

Ez is érdekelhet!

Balekavatás és leánykifőzés – Így avatták felnőtté régen a fiatalokat

Alexandriai Szent Katalin előkelő családból származott, és nemcsak kiemelkedően művelt volt, de a végletekig kitartott a keresztény hit mellett. Még akkor sem ingott meg, amikor Maxentius császár bálványimádatra kényszerítette. Okos érveire felfigyelt az uralkodó, felajánlotta neki maga mellett a trónt, azonban Katalin ezt visszautasította. A dühös és sértett császár börtönbe záratta, kínoztatta, azonban hitét nem törte meg. Egy alkalommal kerékre erősített késekkel akarta megölni, azonban a kerék darabjaira tört. Katalin a kivégzése napjáig védte azt, amiben hitt, így az ügyvédek, a teológusok, a filozófusok, a tanulók és a tanárok védőszentje lett. A párizsi Sorbonne egyetem pecsétjében is Katalin látható.

November 30. – András napja

András napjához is számos pártaláláshoz köthető hiedelem kapcsolódik. Ugyanúgy, ahogy Katalin napján a fiúk csenték el a lányok blúzát, András napján a leányoknak kellett megszerezni egy legény gatyáját, a párnájuk alá tenni, és várni, hogy álmukban megjelenjen jövendőbelijük. Ezen a napon a leányok a fonókban ólmot öntöttek, aminek formájából leendő párjuk foglalkozására következtethettek. Azért, hogy megtudják férjük nevét, gombócot főztek: a még nyers gombócba papírfecnire írt fiúneveket tettek, feltették főni, és amelyik gombóc először jött fel a vízfelszínre, az mutatta a leendő mátka nevét.

Gombócreceptek:

Aki sem lopni, sem főzni nem akart, elég volt csak fülelnie: amelyik irányból a kutyákat ugatni hallotta, onnan várhatta a párját is. Az már egy másik kérdés, hogy faluhelyen minden háznál volt kutya.

Úgy tartották, hogy ha András napján a legény, vagy a leány egész nap böjtöl, nem vesz magához mást, csak 3 szem búzát, valamint 3 korty vizet és imádkozik, akkor éjjel meg fogja látni leendő szerelmét. Azokon a településeken, ahol farkastámadásoktól tartottak, az ajtókat bedörzsölték fokhagymával, az ollókat pedig összekötözték, hogy a farkasok ne vigyék el a jószágokat.

A kereszthalált halt Szent András egyike volt Jézus 12 apostolainak. A józan gondolkodású és kulturálisan nyitott apostol a világ azon országaiban térített, ahol a kereszténység legkevésbé volt elfogadott, járt Ázsiában, és a legendás, szigorú törvényeikről is ismert szkítáknál is. Halálát Pátriában lelte, ahol az uralkodóval folytatott hitvitája után „X” alakú keresztre feszítették, amit azóta Andráskeresztnek hívnak.

Ezek olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!