Gibanica, az egyszerűen nagyszerű

Ha az ember kicsit jobban nekilódul, könnyen külföldön találhatja magát. Így történt ez velem is a hétvégén, amikor átugrottam Topolyára, a déli határunkon túlra. {T}

Ha az ember kicsit jobban nekilódul, könnyen külföldön találhatja magát. Így történt ez velem a hétvégén, amikor átugrottam Topolyára, déli határunkon túlra.

{ GALÉRIA = title:Szerb%20gibanica, 1,2,3,4,5,0 }

Éspedig, ha ott járok, akkor mindenképpen beugrom Sipihez és Katihoz. Sipi egy gourmand, egyszerűen azzá lett az idők folyamán. Szeret kísérletezgetni, nagy gonddal választja ki az alapanyagokat, és mindig a tökéletességre törekszik. És a legfontosabb, szereti amit csinál. Ettől aztán nem könnyű kuktáskodni mellette. Legtöbbször nekem csak annyi a feladatom, hogy odanyújtom neki a tálat, már ha kéri egyáltalán, de leginkább csak arra ügyelek, hogy legyen bor a poharában és az enyémben is persze. Azt azért nehéz elrontani!

A bor elengedhetetlen kelléke a konyhának és a jó beszélgetéseknek. Rendszerint valami általa felfedezett különlegességet kóstolunk. Nem kell most aranyárban mért pucckategóriára gondolni, ezek kiváló mindennapi borok. Különlegességük származásukban rejlik: Macedónia, Bosznia, Montenegró, Horvátország és Vajdaság. Jobbnál jobbak.

Na de kanyarodjunk vissza a konyhapulthoz. A spájzban volt rétestészta és túró. Borkorcsolya gyanánt ugyebár sósnak kellett lennie, mivel nem a desszertboroknak hódoltunk. Megvan, legyen gibanica! Felütöttük hát Katalin receptes könyvét, amit még a bákó (nagymama) kezdett el írni, innentől kezdve pedig garantált volt az eredmény.

A gibanica tradicionális szerb étel. Fő alkotóelemei a túró, juhtúró és rétestészta. Könnyen elkészíthető, ízletes és laktató. Főétel gyanánt vendégvárónak tökéletes. A gibanica a rétestészták borzas báránya, főleg, ha van benne juhtúró is! Márpedig úgy az igazi.

NoSalty-tipp: Szezonban ki ne hagyjuk belőle a medvehagymát!

És ezért a finomságért nem kell rögtön a szomszédba szaladni, itthon is megvan hozzá minden alapanyag, sőt! A balkáni borokat pedig nyugodt szívvel helyettesíthetjük akár egy jó szekszárdi vörössel. A lényeg a minőség, ahogy egy igazi gourmand is mondaná!

Még több szerb receptért kattints ide! >>

Tollfosztó eszem-iszom >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (2)

ilmocsa

nekem is van egy jo gibanica receptem félkg vastagabb rétestészta 1kg turo 2pohár tejfel 10tojás egy teéskanálso egy késhegyni szodabikarbona 5szeméjrészére laktato ebéd

Pogacsa36

Azért az mulatságos, hogy a cikkíró megemlíti, juhtúróval az igazi! Erre egyik belinkelt recept sem említi hozzávalóként a juhtúrót! :)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek