Tisztázzuk, mit csinál a főpincér, a hostess vagy a bartender – avagy ki kicsoda az étteremben

Bár az étel a konyha érdeme, a vendégtérben dolgozó személyzettől függ, hogy milyen élménnyel távozunk egy étteremből. Ha jól végzik a munkájukat, még az ételt is finomabbnak érezzük majd. Na de ki kicsoda a vendégtérben?

Vendéglátóipari egysége válogatja, hogy mekkora személyzet munkálkodik a vendégek örömén egy étteremben. Úgy vélem, hogy mindegy, hogy egy egyszerű pizzériáról vagy egy csúcsminőségű, netalántán Michelin-csillagos helyről van-e szó, csak az tud minőségi szolgáltatást nyújtani, aki szívvel-lélekkel éli a szakmát. Hozzáállás és elhivatottság kérdése az egész.

Természetesen szememre vetheti bárki, hogy itthon nem ilyen egyszerű mindez, főleg, mióta a COVID is boldogít minket, de az mindig is tudvalevő volt, hogy ez a szakma nem való mindenkinek. Ha az ember a vendégtéri szervizben dolgozik – legyen az bármilyen minőségben is – végtelen türelemre és emberszeretetre van szüksége.

A nagyobb éttermekben és hotelekben persze sokkal nagyobb kiszolgáló személyzet áll rendelkezésre, azért most ezeket a helyeket veszem alapul, hogy kifejtsem, milyen szervizemberekkel találkozhatunk vendégként.

Ha már itt tartunk, gondoljuk végig, hogy mennyi apró nüánsznyi részlet merül fel a vendégtérben, amiről mind-mind gondoskodni kell. Az ételtől most eltekintek, mert a konyhai brigádrendszert nemrégiben kiveséztem. Ami a látható szervizembereket illeti, rajtuk múlik a vendégtér hangulata és a kiszolgálás minősége.

Ebbe beletartozik a dekortól kezdve a világításon és a zenén át egészen a szerviz menetéig minden. Még a foglalás is. Így már talán érthető, miért is olyan fontos megfelelően kiképezni a személyzetet, meg persze az is nyilvánvaló, hogy mennyire könnyen félremehet az ebéd/vacsora.

Na de kicsoda a vendégtérben?

Haladjunk logikai sorrendben, avagy annak fényében, hogy egy ebéd vagy vacsora során kivel találkozunk vendégként. A felsorolásban helyet kapnak az angol és a klasszikus francia brigádrendszer elnevezései is érdekesség gyanánt. Ismét kihangsúlyozom, hogy egy kisebb létesítménynél az alábbi szerepek sokszor összevonódnak.

Pillanatkép a Ritz Hotelből. A Ritz hotellánc alapítójának fia a maitre d’ társaságában a konyhában vizsgálódik. (Fotó: Getty Images)

Restaurant manager / Maître d’hotel – Étteremvezető

Ő felel azért, hogy minden simán menjen: hidat teremt a konyha és a vendégtér között, és gondoskodik arról, hogy mindenki tudja a dolgát. Ő felel a vendégtéri személyzet toborzásáért, képzéséért, beosztásáért és a megfelelő hangulat megteremtéséért. Adott esetben akár a konyhai rend felügyeletébe is belefolyhat, ha a szükség úgy hozza.

Vannak olyan éttermek, ahol külön étteremvezető (restaurant manager) van, ebben az esetben a maître d’hotel a makulátlan vendégélményért és az azzal járó feladatokért felel.

Headwaiter / chef de rang – Főpincér

A vezető pincér a klasszikus pincéri feladatok mellett (rendelés felvétele, számla, fizetés) mellett felügyeli a többi pincér és segítő munkáját. Ha a szükség úgy hozza (vagy az ételek megkövetelik), akkor a vendég asztalánál különféle műveleteket is elvégez, például feldarabolja vagy elkészíti a fogás egy részét.

Egy pincér találkozik a legtöbbet a vendégekkel. (Fotó: Unsplash)

Commis de rang –  Segédpincér

A vezető pincér irányítása alatt végzi el feladatait, amelyek megegyeznek a főpincérével. Bármilyen pincérről legyen is szó, ők beszélnek a legtöbbet a vendégekkel, ezért fontos, hogy készségesek és barátságosak legyenek. Mindemellett rendkívül lényeges, hogy mélyrehatóan ismerjék a menüt, és mindenről megfelelően tudják tájékoztatni a vendégeket.

Sommelier / chef de vin – Borász

A házi borász inkább fennköltebb éttermekre jellemző. A sommelier-k igazi borszakértők, akik segítenek összeállítani a borlapot, borokat társítanak az egyes fogásokhoz és képzik a felszolgálókat is. A vendégeknek italokat ajánlanak és fel is szolgálják őket.

Sommelier assistant / commis de vin – Borászsegéd

A francia brigádrendszerben a sommelier beosztottja. Én még nem találkoztam vele sehol sem, de ettől még a hagyományos francia listában szerepelt.

Bartender – Italmérő, mixer, bartender

Magyar neve igazából pontos szakértelmétől is függhet, a legáltalánosabb a bartender kifejezés. Megkapja a pincérektől a vendégek italrendelését – bizonyos helyeken lehet, hogy ő veszi fel őket –, majd elkészíti őket. Koktélok, bor, sör és alkoholmentes italok is kikerülnek a kezei közül. Az adott hely függvényében lehet, hogy a sörkorcsolyák felszolgálása és az italszervizhez szükséges díszítő ételelemek előkészítése is a feladatai közé tartozik.

host(ess)

Itthoni környezetben is meghonosodott már az angolszász vidéken használt szó. A hostess köszönti és asztalához kíséri a vendégeket, foglalásokat vehet fel, felveszi a telefont, és akár az étel- és itallapot is odaadja a vendégeknek.

Food runner – ételfelszolgáló

Nagyobb helyeken előfordul, hogy külön ember (vagy akár több ember is) felel azért, hogy az elkészült ételeket felszolgálja a vendégeknek.

Bar-Back – Pultsegéd

Újfent egy kevésbé jellemző szerepkör. A segéd a bartender munkáját segíti azzal, hogy jeget hoz, poharakat tisztít, díszítő elemeket készít elő.

Egy bartender sokféle italt mérhet. (Fotó: Unsplash)

Busser – Asztalszedő

Sokszor ez a szerep a pincérekre hárul, de nyüzsgőbb, nagy éttermekben vagy hotelekben külön ember felelhet az asztal leszedéséért. Az illető leszedi és letakarítja az asztalt, majd előkészíti azt a következő vendég számára. Mindemellett segíthetnek a felszolgálóknak a vizespoharak újratöltésével, evőeszközök és kenyér felszolgálásával, illetve más apróbb teendők elintézésével.

Cashier – Pénztáros

A helyek zömében a pincérek intézik az étkezés végén a fizetést, de vannak olyan helyek, ahol külön embert tartanak erre.

A fenti sorokban tárgyilagosan felvázoltam, hogy ki jöhet velünk szembe a vendégtérben. Annak már újfent külön cikket szentelhetnénk, hogy mi múlik rajtunk vendégeken, illetve, hogy mitől lesz a vendégélmény igazán felejthetetlen. Ez utóbbit a szervizemberek szemszögéből szívesen elemezném még naphosszat, de majd legközelebb. Annyi bizonyos, hogy csak akkor várhatunk el tiszteletet a minket kiszolgáló szervizemberektől hosszú távon, ha mi is megadjuk az őket illető tiszteletet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?