Frissensült-kalauz: Holstein-szelet

Laktató és finom – ilyen ételekre vágyunk a borongós őszi napokon. Ha szereted a frissensülteket, most megismerkedhetsz a legnépszerűbbekkel!

Észak-német ételremek

A Holstein-szelet Észak-Németországból származik, az egyik legkedveltebb német nemzeti étel. Ezzel a laktató és istenien finom frissensülttel ráadásul egyszerre „letudhatod” az előételt és a főételt is, így időhiányban és farkaséhségben szenvedőknek is kiváló fogás.

Így készítsd!

A vékonyra kiklopfolt borjúhúst (vagy sertésszeletet) gondosan hempergesd meg lisztben, majd süsd ki olvasztott, forró vajban. Eközben egy másik serpenyőben készíts tükörtojást, és ezt helyezd az elkészült frissensültre. Az eredeti recept szerint előételként is kiváló szardíniás, vajas pirítós a köret, de szardínia helyett kínálhatod kaviárral vagy füstölt lazaccal is.

Frissensült-kalauz: cordon bleu >>

Ne felejtsd el a köretet sem! >>

Frissensült-kalauz: rántott szelet >>

Az éhes tanácsos kedvence

A legenda szerint Friedrich von Holstein tanácsos asztalára került először ilyen frissensült a berlini Borchardt étteremben. Egy nap ugyanis a politikus éhesen és sietősen tért be kedvenc vendéglőjébe, előételt és egy jó, szaftos sült húst rendelt. A szakács pedig szó szerint teljesítette a neves vendég kérését. Így született meg a Holstein-szelet.

Egy másik, valószínűbb történet szerint az étel Schleswig-Holsteinból származik, és a tartomány nevének „felét” viseli. Bármelyik gasztrolegenda is a valós a Holstein-szeletről, a népszerű frissensült a 19. század végétől ezen a címen szerepelt a német szakácskönyvekben.

Mindened a leves? >>

Zöldségek: ízlések és pofonok >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Címlapról ajánljuk

Ezekben a téli gyümölcsökben van a legtöbb cukor

A szervezet normál működéséhez elengedhetetlen, hogy ellássuk azt a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Télen ez talán még fontosabb, mint az év többi szakában, ezért ilyenkor érdemes különösen odafigyelni a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra. Persze azért ilyenkor sem árt megnézni, hogy pontosan mit is viszünk be az elfogyasztott élelmiszerekkel...

Nosalty

További cikkek