4 leghasznosabb praktika, amit a nagymamámtól tanultam, hogy jobb háziasszony legyek

A nagymamám nagyon fiatalon ment férjhez, kevés háztartási tapasztalattal. Minden, amit ma tud, egyedül tanulta. Szerencsére a praktikáit szívesen osztja meg az unokáival. 

1. Alapélelmiszerek a spájzban

Az okos bevásárló listákról korábban itt írtam már, de azt még nem árultam el, hogy a nagymamámtól lestem el a trükkök javát. Mama kétféle listát vezet: az egyiken az alap élelmiszerek fogyását és pótlását követi, a másikon pedig az aktuális heti menükhöz szükséges hozzávalókat írja össze.

A nagyinál mindig tele van a spájz: liszt, cukor, és olaj mindig komolyabb mennyiségben van felhalmozva nála. Én nem használom ezeket az alapanyagokat, de törekszem rá, hogy legyenek jolly joker hozzávalók, amikből gyorsan össze tudok ütni valamit. Nálam mindig van pár konzerv (gomba, csicseriborsó, kukorica), pesto, kókusztej, bulgur, teljes kiőrlésű tészta és aszalványok.

Más konyhát viszünk mamával, de szeretem, hogy a rendszer nála több mint hatvan éve ugyanaz: tele spájz, tele bendő, biztonság.

2. Amiben lehet bízni: a fagyasztó

Soha nem tudunk annyira váratlanul érkezni a nagyihoz, hogy ne lenne mindig legalább 3 féle étel, amivel meg tud kínálni minket.

Nem számít a napszak, az évszak, az ünnepnapok, és az sem, mennyien megyünk – mindig van félkész étel a fagyasztójában, amiből pár perc alatt ízletes lakomát tud varázsolni.

Volt már olyan, hogy egy adag töltött káposzta, házi pizzatészta, máskor marhapörkölt vagy pár szelet bejgli került elő váratlanul a fagyasztó mélyéről. Ízre és állagra is olyanok voltak, mintha frissen készültek volna. A mama rendszeresen meg tud lepni valamivel, és erre tanít minket is: főzz több adagot, és ami nem fogy el azonnal, tedd be a fagyasztóba. Persze nem árt, ha ehhez van elég hely a mélyhűtőben – hűtőválasztáskor érdemes ilyesmire is gondolni.

3. Akciók nyomonkövetése

A fiataloknak nincs idejük, folyton rohannak, és azokat a dolgokat veszik meg, amik az élelmiszerboltokban szembe jönnek velük. Mama naprakész az összes környékén fellelhető akciós újság tartalmával, és bármikor fejből megmondja, mikor és hol akciós a gulyáslevesnek való marhahús a szupermarketben.

Miért ér aranyat ez az információ? Mert ilyenkor érdemes jól árasítva bevásárolni a portékából, és a marhahúsos példánál maradva főzni egy jó nagy adag vörösboros pörköltet, amiből később készülhet majd gulyásleves, de ehetjük pörkölt formában is tésztával vagy nokedlivel. Kisebb adagokban érdemes a fagyasztóba tenni, hogy aztán az alkalom és a család kívánsága szerint nyerje el végső formáját a porcelán tányérokon.

4. Pontos tervezés, pontos elszámolás

Mindig csodáltam a nagyszüleim tervszerűségét, hiszen az étkezéseiket éppen annyira alaposan tervezik meg, mint a nagyobb családi döntéseket. Mama és Papa közösen heti menüt készít bevásárlás előtt, napok szerint beosztva, hogy mi kerül az asztalra. És nem csak a tervezés, hanem kivitelezés is tűpontos, tényleg csak azok kerülnek a boltban a kosarukba, amire valóban szükségük van a heti menü megvalósításához. A boltból hazatérve pedig szigorú elszámolás van a heti kosztpénzzel, így évekre visszamenőleg meg tudják mondani, hogy mikor mit vettek és az mennyibe kerül.

Ezek közül az ételek közül válogass a hétvégére:

Az impulzusvásárlás koronázatlan királynőjeként nekem a tervezés nehezen megy, de az évek múlásával egyre fegyelmezettebb vagyok, a kiadásaimat pedig de egy applikációban vezetem – ha nem felejtem el. Még nem tökéletes a saját rendszerem, de a nagyszüleim előttem álló példája annál inkább. A fegyelmet pedig tanulni kell, én pedig a még jobb úton járok.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek