Fokhagyma: vámpírok réme, az egészségőr

Tudtad, hogy a fokhagyma jellegzetes aromája a hasznodra is lehet? Minden konyhában legyen pár gerezd belőle! Randit későbbre halasztani, fokhagymára fel!

A fokhagyma, ételeink megízesítője, egészségünk karbantartója, sokkal több annál, mint pár gyors esti tésztavacsora megbolondítója. Azon kívül, hogy számos étel elképzelhetetlen jellegzetes aromája nélkül, még nem sok szót ejtettünk felbecsülhetetlen immunerősítő, értisztító hatásairól. Tudtad, hogy az apró gerezdek természetes antibiotikumok, egyben vírus- és gombaölő tulajdonságaikról is ismertek?

Levesreceptekért ide kattints >>

Guacamole

A guacamole egy avokádóból készült mexikói (azték) mártogatós (dip), s hogy mi is ismerjük, a spanyol conquistadoroknak köszönhető. Titka a tökéletesen érett avokádóban van.

Fokhagyma esetében a kisebb cikkek sokkal erőteljesebb ízűek. Az alliin nevű anyag a növény fontos alkotóeleme, szagtalan ugyan, de felszabadulva, a hagymát felaprítva, allicin keletkezik belőle, ami a jellegzetes fokhagymaszagot produkálja, ugyanakkor nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gerezdek jótékony hatásukat ki tudják fejteni. Éppen ezért, ha egészségünk karbantartása érdekében fogyasztjuk, ne egészben nyeljük le az egyébként csípős kis szemeket, mert ilyen formában szinte semmit sem hasznosít a szervezetünk az immunerősítő tulajdonságokból (főzés közben szintén elvesznek a hatóanyagok, ezért sokan csak a főzés végén aprítjuk az ételbe).

Tésztaételek receptjeit itt találod >>

A fokhagyma nátha esetén szempillantás alatt segít helyre jönnünk a vírusörvényből, mézzel elkeverve, felaprítva, nem mondjuk, hogy ínyenc csemege, de a betegség következtében ízeket úgysem érzünk, mégis jelentősen lerövidülhet a gyógyulási idő. Körömfertőzések esetében sokan fokhagymadunsztot kötnek az érintett területre, bár először viccesnek tűnhet, de a népi gyógyászat régen méregdrága gyógyszerek helyett csak ezzel a könnyen kivitelezhető gyógymóddal kezelte az ilyen betegségeket.

Fokhagymamártás receptekért kattints ide >>

A fokhagyma szinte kisöpri az erek faláról a lerakódásokat, nem hiába állítják, hogy akár hét évvel is meghosszabbítja a várható élettartamot. Rákmegelőző, bőrszépítő, gyulladásgátló hatásai közismertek, C-vitamin-tartalmáról se feledkezzünk meg. Koleszterinszintünket karban tartja, immunstimuláló, vírusölő, így például hadba száll a sokaknak kellemetlen pillanatokat szerző, leküzdhetetlen herpesszel. Érdemes belevágni fokhagymakúrába, akár tinktúrát készíteni a növényből, amit megadott utasítások alapján kell adagolni. Ebben kérjük a háziorvosunk vagy egy természetgyógyász segítségét, de idősebb rokonaink, ismerőseink is gyakran birtokában vannak tuti biztos recepteknek.

Pár gerezd fokhagymával nem tévedhetsz! >>

Társ a konyhában: séfkések terítéken >>

Lélekmelengető levesek >>

Az Egészséges életmód rovat további cikkeiért kattints ide >>

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...