Fokhagyma: vámpírok réme, az egészségőr

Tudtad, hogy a fokhagyma jellegzetes aromája a hasznodra is lehet? Minden konyhában legyen pár gerezd belőle! Randit későbbre halasztani, fokhagymára fel!

A fokhagyma, ételeink megízesítője, egészségünk karbantartója, sokkal több annál, mint pár gyors esti tésztavacsora megbolondítója. Azon kívül, hogy számos étel elképzelhetetlen jellegzetes aromája nélkül, még nem sok szót ejtettünk felbecsülhetetlen immunerősítő, értisztító hatásairól. Tudtad, hogy az apró gerezdek természetes antibiotikumok, egyben vírus- és gombaölő tulajdonságaikról is ismertek?

Levesreceptekért ide kattints >>

Fokhagyma esetében a kisebb cikkek sokkal erőteljesebb ízűek. Az alliin nevű anyag a növény fontos alkotóeleme, szagtalan ugyan, de felszabadulva, a hagymát felaprítva, allicin keletkezik belőle, ami a jellegzetes fokhagymaszagot produkálja, ugyanakkor nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gerezdek jótékony hatásukat ki tudják fejteni. Éppen ezért, ha egészségünk karbantartása érdekében fogyasztjuk, ne egészben nyeljük le az egyébként csípős kis szemeket, mert ilyen formában szinte semmit sem hasznosít a szervezetünk az immunerősítő tulajdonságokból (főzés közben szintén elvesznek a hatóanyagok, ezért sokan csak a főzés végén aprítjuk az ételbe).

Tésztaételek receptjeit itt találod >>

A fokhagyma nátha esetén szempillantás alatt segít helyre jönnünk a vírusörvényből, mézzel elkeverve, felaprítva, nem mondjuk, hogy ínyenc csemege, de a betegség következtében ízeket úgysem érzünk, mégis jelentősen lerövidülhet a gyógyulási idő. Körömfertőzések esetében sokan fokhagymadunsztot kötnek az érintett területre, bár először viccesnek tűnhet, de a népi gyógyászat régen méregdrága gyógyszerek helyett csak ezzel a könnyen kivitelezhető gyógymóddal kezelte az ilyen betegségeket.

Fokhagymamártás receptekért kattints ide >>

A fokhagyma szinte kisöpri az erek faláról a lerakódásokat, nem hiába állítják, hogy akár hét évvel is meghosszabbítja a várható élettartamot. Rákmegelőző, bőrszépítő, gyulladásgátló hatásai közismertek, C-vitamin-tartalmáról se feledkezzünk meg. Koleszterinszintünket karban tartja, immunstimuláló, vírusölő, így például hadba száll a sokaknak kellemetlen pillanatokat szerző, leküzdhetetlen herpesszel. Érdemes belevágni fokhagymakúrába, akár tinktúrát készíteni a növényből, amit megadott utasítások alapján kell adagolni. Ebben kérjük a háziorvosunk vagy egy természetgyógyász segítségét, de idősebb rokonaink, ismerőseink is gyakran birtokában vannak tuti biztos recepteknek.

Pár gerezd fokhagymával nem tévedhetsz! >>

Társ a konyhában: séfkések terítéken >>

Lélekmelengető levesek >>

Az Egészséges életmód rovat további cikkeiért kattints ide >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Fokhagyma ecetbe: Meg pucoljuk a fokhagymát, száraz üvegekbe belerakjuk, babérlevél bors,mustármagot szórunk rá, készítünk , ecetes levet sót cukrot szalicilt, a levet jól feloldjuk, hogy elolvadjon a só meg a cukor szalicil és ráöntjük. lecsavarjuk az üveget, polcra helyezzük. Azért nem írtam arányokat mert mindenki saját ízlésének való izésítheti.nagyon sokáig elál. Mindenhez ehet?!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!