Lélekmelengető levesek

Összeszedtük az ősz legfinomabb krémleveseit! Ilyenkor új életre kap a piac, így a sütőtök mellett számos ötletet adunk még, mit készítsünk hétköznapi estékre!

Ősszel már nagyon vágyunk a melengető, tartalmas levesekre. Nyáron dúskáltunk a ropogós, zsenge, finomabbnál finomabb zöldségekben és gyümölcsökben, jól feltöltöttük a vitaminraktárainkat. A téli nihil előtt ősszel még van lehetőségünk jó nagyot meríteni a természet kincseiből, sütőtök, póréhagyma, burgonya, zeller, brokkoli, csicsóka, birsalma, körte, gomba biztosan csatasorba állnak, hogy fenséges krémleveseket alkossunk belőlük a már hűvös ősz eleji estékre, begubózzunk és meghívjunk pár barátot egy jó nagy beszélgetésre!

Krémlevesek esetében az sem baj, ha bizonyos zöldségeket nem főzünk szét teljesen, sőt kifejezetten javunkra válik, ha nem engedjük a vitaminokat a légtér martalékává válni. Sütőtök esetében előre meg kell sütni az illatos, narancssárga gerezdeket, alapvetően édeskés ízvilágához tökéletesen passzolnak a hasonló ízek. Méz, gyömbér, chili, fahéj bármelyikével bolondíthatjuk, igazi szívmelengető, karácsonyt idéző hangulatot fog árasztani a konyhánk tőle.

Sütőtökös receptjeinket itt találod >>

A hagyma jó barátságot ápol például répafélékkel, fonnyasztás, párolás után öntsük fel zöldséglevessel (bio leveskockából is készülhet), ízlés szerint némi fokhagymával tovább diadalmaskodhat a jellegzetes hagymaíz a levesünkön. (Vigyázat! Randi előtt nem ajánlott!) Hasonlóképpen járhatunk el a gombával is, kevés hagymát lepirítunk, erre rádobjuk a megtisztított, feldarabolt csiperkéket (ha akad otthon kis erdei gomba, dobjunk a levesbe pár szemet, nem bánjuk meg!) és megvárjuk, amíg elfő a gomba leve, majd felöntés alaplével, sűrítés, ahogyan kell.

Húsba vágó kérdések – tippek vegáknak

A gyümölcslevesekről sem kell lemondanunk! Felaprított körtéket tegyünk fel főni a fűszerekkel együtt, mikor készen van, vegyük ki az ízesítőket, jöhet a turmix és a tejszín (vagy tej), hipp-hopp készen is vagyunk! Ízlés szerint jöhet rá pirított dió vagy mandula.

Gyümölcsleves receptjeinket itt találod >>

Tudtad? Rigó Jancsi nem csak süti! >>

Egészséges, gyors vacsora >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek