Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7+1 leggyakoribb fogápolási tévhit

Te is csak az utolsó pillanatban keresed fel a fogorvost? Csak félévente cseréled a fogkefédet? A fogorvos véleménye a leggyakoribb fogápolási tévhitekről.

Korábbi cikkünkben minden fontos információt összegyűjtöttünk azzal kapcsolatban, hogyan, hányszor és mivel érdemes fogat mosnunk. Mostani bejegyzésünkben a leggyakoribb fogápolási tévhiteket vesszük sorra dr. Fekete Edit, a Rózsakert Medical Center fogorvosa segítségével.

1. Elég, ha akkor megyek fogorvoshoz, ha panaszom van

Félévente javasolt fogászati szűrővizsgálaton részt venni, hiszen így elejét vehetjük a problémák, panaszok kialakulásának. Az alapos vizsgálat során nem csak az esetlegesen már meglévő, de a még csak kezdődő problémákat is ki tudjuk szűrni. A vizsgálat része kell, hogy legyen a dentálhigiéniai tanácsadás, szükség esetén képzés is. Amennyiben szükséges, érdemes a szűrővizsgálattal egy időben fogkő eltávolítást is végeztetni.

2. Hosszan, erősen dörzsölve, minden étkezés után fogat kell mosni

Újabb tévhit. A helyes fogápolás titka a jó módszer és megfelelő eszközök használata. Javasolt naponta legalább két alkalommal (reggel és este) fogat mosni, az azonban tévhit, hogy minden étkezés után meg kell mosnunk fogunkat: ez árthat a fogzománcnak, a fognyaknak, illetve a fogínynek is.

A helyes fogmosás során az ínytől a fog koronája felé, apró, söprő és enyhe előre-hátra irányuló mozdulatokkal javasolt mozgatni a fogkefét, a felső fogaknál fentről lefelé, az alsó fogaknál pedig lentről fölfelé haladva. Ezzel a mozgással az alapos tisztítás biztosítása mellett az ínysérülés, ínysorvadás kialakulását, és a fogzománc „elsúrolását” is meg tudjuk akadályozni. A mosás során az ínyt is masszírozzuk meg a kefe fejével, ezzel serkenthetjük a vérkeringést.

3. A rossz fogakat örököljük

Tévedés. Mindenki a saját fogainak egészségéért felelős, a gyermekek esetében pedig különösen fontos, hogy a szülők figyeljenek a gyermek fogainak ápolására.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Kalciummal csontjaink egészségéért

4. A vérző ínyt kímélni kell, nem szabad mosni

Éppen az ellenkezője igaz: az íny általában azért vérzik, mert gyulladt, így ha nem ápoljuk kellőképpen, a gyulladás még erősebbé válhat. Érdemes puha fejű fogkefével gyengéd, masszírozó, de nem dörzsölő mozdulatokkal tisztítani. Ha azonban az íny egy adott helyen rendszeresen vérzik, annak más oka is lehet, így ajánlott mindenképpen megmutatni a fogorvosnak.

5. A fogkő „csak” esztétikai probléma

Az esztétikai problémán túl a fogkő gyulladásban tartja a fogíny alatti területet. Az állandó, vagy hosszan tartó gyulladás fogágybetegség kialakulásához, a fog elveszítéséhez is vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen menjünk el fogkő eltávolításra is.

Olvastad már?:

10+1 szuper keksz cukormentesen

6. A tejfogakra nem kell ügyelni, úgyis kihullnak

Bár az előbújó fogak egészségesek, csak akkor maradnak épek, ha rendszeresen ápoljuk őket. Ha a tejfogak elromlanak, a maradandó fogak is rosszul fejlődhetnek, nem beszélve a rágási-, nyelési- és hangképzési zavarokról.

A gyermekek szájának, fogainak tisztítása a szülők feladata, míg a gyermeknél ki nem fejlődik a folyékony kézírás. A kisgyermekeknek érzékeny a fogínyük, így óvatosan bánjunk a csöppségekkel.

7. A fogmosást lehet helyettesíteni szájvízzel, rágógumival

A szájvíz a szájápolás részét képezi, de nem helyettesíti a fogmosást, hiszen nem távolítja el az ételmaradékokat, baktériumokat olyan hatékonysággal, mint egy fogkefe sörtéi. A rágógumi fokozza a nyáltermelést, amely a száj egészséges pH-értékének fenntartásában játszik fontos szerepet, de nem helyettesíteni a fogmosást.

+1. A fogkefét csak akkor kell kicserélni, ha már szétállnak a sörtéi

Tévedés, hiszen 12 hét használat után akár 30%-kal is csökkenhet a sörték tisztító hatása. Érdemes ezért kéthavonta új fogkefét vásárolni.

Kézi fogkefe esetén a közepes, vagy puha, sűrűbb sörtéjű fogkefe használata ajánlott. Érzékeny fogak, ínyvérzés esetén speciálisan ilyen célra kifejlesztett fogkrém és fogkefe használata nyújthat segítséget. Fogszabályozó viselése esetén is speciális fogkefe, és fogköztisztító kefe használata javasolt.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!