Flódni: a zsidó konyha legédesebb falatja

Ha a diós bejglit szeretjük, a mákos bejgliért odavagyunk és az almás pite a legnagyobb kedvencünk, akkor hogyan viszonyulunk a flódnihoz, ami a három süti kombinációja? 

{ CKÉP = 119495, 6 }

Igazi téli finomság, minden földi jóval megpakolva: egy emelet diós krém, egy emelet mákos krém, végül alma és még szilvalekvár isez aflódni, a tradicionáliszsidó konyhaegyik legédesebb fogása. Eredetéről nagyon keveset tudunk, több legenda is kering a születéséről. Az egyik legismertebb eredetmonda talán, hogy egy idős pesti zsidó asszonyság gondolt egyet, ésösszehozta egy süteménybe az összes kedvencét,így indítva hódító útjára a flódnit. Szép, és akár igaz is lehet, de valójában senki nem tudja, honnan ered. A tésztája, a tölteléke és az íze meglehetősenemlékeztet abejglijére,amelynek az eredete szintén vitatott, de bizonyos szakácskönyvek szerint a neve a jiddis beygl szóból ered. Valószínűleg Pesten árulták először, de az első flódnival kapcsolatban csak annyi a bizonyos, hogy a kelet-európai zsidó konyha remeke.

Amákés adióa termékenységet, gazdagságot szimbolizálja, a zsidó konyhában is ezért játszik fontos szerepet, különösen ünnepkor. Mivel a kelet-európai népi életben ugyanezeknek az élelmiszereknek tulajdonítottak termékenyégvarázsló erőt, a flódni a magyar konyhában is kedvelt édesség lett, különösenkarácsonykor.Ha eddig nem készítettük el, az idei december a legjobb alkalom rákarácsonyra, vagy csak úgy, a dió, a mák, az alma és a szilvalekvár tökéletes kombinációjának élvezetéért.

A flódni receptjét itt találod

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?