Flódni: a zsidó konyha legédesebb falatja

Ha a diós bejglit szeretjük, a mákos bejgliért odavagyunk és az almás pite a legnagyobb kedvencünk, akkor hogyan viszonyulunk a flódnihoz, ami a három süti kombinációja? 

{ CKÉP = 119495, 6 }

Igazi téli finomság, minden földi jóval megpakolva: egy emelet diós krém, egy emelet mákos krém, végül alma és még szilvalekvár isez aflódni, a tradicionáliszsidó konyhaegyik legédesebb fogása. Eredetéről nagyon keveset tudunk, több legenda is kering a születéséről. Az egyik legismertebb eredetmonda talán, hogy egy idős pesti zsidó asszonyság gondolt egyet, ésösszehozta egy süteménybe az összes kedvencét,így indítva hódító útjára a flódnit. Szép, és akár igaz is lehet, de valójában senki nem tudja, honnan ered. A tésztája, a tölteléke és az íze meglehetősenemlékeztet abejglijére,amelynek az eredete szintén vitatott, de bizonyos szakácskönyvek szerint a neve a jiddis beygl szóból ered. Valószínűleg Pesten árulták először, de az első flódnival kapcsolatban csak annyi a bizonyos, hogy a kelet-európai zsidó konyha remeke.

Amákés adióa termékenységet, gazdagságot szimbolizálja, a zsidó konyhában is ezért játszik fontos szerepet, különösen ünnepkor. Mivel a kelet-európai népi életben ugyanezeknek az élelmiszereknek tulajdonítottak termékenyégvarázsló erőt, a flódni a magyar konyhában is kedvelt édesség lett, különösenkarácsonykor.Ha eddig nem készítettük el, az idei december a legjobb alkalom rákarácsonyra, vagy csak úgy, a dió, a mák, az alma és a szilvalekvár tökéletes kombinációjának élvezetéért.

A flódni receptjét itt találod

Címlapról ajánljuk

További cikkek