Egy filléres + természetes praktika a vízkőmentes kávéfőzőért

Ahogy minden konyhai berendezést, időnként a kávéfőzőt is ki kell tisztítani. Hanyagold azonban a drága és környezetszennyező bolti szereket, mutatunk egy egyszerű és természetes megoldást arra, hogy újra régi fényében ragyogjon a kávéfőződ.

A kávéfőző a legjobb barátod reggelente? Akkor itt az ideje, hogy megháláld ezt neki egy alapos tisztítással! Az egyik legfontosabb lépés abban, hogy finom kávét készítsen a kávéfőződ minden nap, illetve megfelelően és hosszú időn át működjön, a vízkőtelenítés. Semmi bonyolult nincs ebben a műveletben, és különleges eszközökre sem lesz szükséged, csak egy természetes tisztítószerre. Hogy mi az? A citromsav!

A filléres és természetes praktika, amivel új életre kel a kávéfőződ

Mi a vízkő és miért alakul ki?

A vízkőlerakódást a kalcium-karbonát felhalmozódása okozza, amely a legtöbb csapvízben megtalálható. Ha olyan helyen élsz, ahol kemény a víz, ez azt jelenti, hogy sok az oldott ásványi anyag – így a kalcium – benne, ezáltal a vízkő gyorsabban rakódik le. Ennek elkerülésére használhatsz például szűrt vizet a kávéfőzéshez, de azért ne legyen teljesen desztillált, hiszen az emberi szervezetnek szüksége van az ásványi anyagokra, akárcsak a kávénak, mivel ezek kötik meg a kávézaccot, és vonják ki belőle az ízt.

Mi a citromsav?

A citromsav egy természetben előforduló anyag, amely, ahogy a nevéből is kiderül, elsősorban a citrusfélékben található meg. Az élelmiszeripari és az otthoni sütés során történő felhasználása mellett az elmúlt években a környezetkímélő takarítás egyik csodafegyvere lett.

Citromsav

Elsősorban vízkőoldásra használják, és a bolti szerekben is általában ez az egyik összetevő – bár általában ezekbe még kerülnek más vegyi anyagok. A citromsav azonban önmagában is remekül helyt áll, nem kell mellé semmi, és akár a vízforraló, akár a kávéfőző vízkőtelenítésére tökéletesen alkalmas.

Hogyan használd?

Szórj citromsavat a kávéfőző víztartályába, majd öntsd fel vízzel. Az ajánlott mennyiség általában egy evőkanál citromsav 100 ml-enként, így kalkulálj a mennyiséggel annak függvényében, hogy mennyi vízkövet kell eltávolítani.

Ezután kapcsold be a gépet, és várd, hogy a csoda a szemed láttára történjen meg. A folyamat végére teljesen vízkőmentesnek kell lennie a gépednek.

Mit ne használj?

A vízkőtelenítésre használt másik leggyakoribb szer az ecet, azonban ezt általában nem ajánlják vízforralóhoz és kávéfőzőhöz, mivel a feltételezések szerint roncsolhatja a gumitömítéseket. Bár a vélemények megoszlanak ebben a kérdésben, jobb biztosra menni, és elkerülni. A citromsav úgyis mindent megold!

Forrásunk volt.


Még többet a kávéról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...