Kapszulás, kotyogós, őrlős – Így takaríthatod ki a kávéfőződet

Nem látjuk, pedig mégis koszolódik - legyen akár kapszulás, akár őrlős vagy kotyogós kávéfőzőnk, időnként mindegyikre ráfér a takarítás.

Te milyen kávéfőzőt használsz? Legyen kapszulás, filteres, kotyogós vagy lefőzős, annyi biztos, hogy a kávéfőzőket időnként nem árt kitakarítani, a szennyeződések ugyanis úgy fészkelődnek be a gépezetbe, hogy mi nem is veszünk belőle észre semmit.

Kapszulás kávéfőző

A kapszulás kávéfőző tisztítása szerencsére egyszerűbb, mint a normál darálós kávéfőzőké.

Egyes gyártói ajánlások szerint 3 havonta kell tisztítani a kapszulás kávéfőzőt, ráadásul a legtöbb intelligens kapszulás kávégép jelzi az esedékes tisztítás szükségességét. Ha szeretnéd mindig biztonságban tudni kapszulás kávégéped, akkor a vegyszeres vízkőtlenítés 3 havonta, az ecetes átmosás havonta javasolt.

Tipp: A napi tisztítás igazán egyszerű, ráadásul biztosítja, hogy kávégéped mindig bevetésre kész legyen. Tedd a kapszulatartót a mosogatógépbe, a hátsó panelt és a csöpögtető tálcát gyorsan töröld át egy nedves ronggyal, és kész is vagy.

Kotyogós kávéfőző

A hazai háztartásoknak nélkülözhetetlen kelléke, valószínűleg még azokban a konyhákban is a szekrény mélyén lapul a régi, jól bevált kotyogós, ahol már jó ideje kávégéppel főznek.
Ragaszkodsz a régi bevált kotyogósodhoz?

Így takarítsd: A kávéfőzőt csavard szét, és mosd el alaposan langyos, mosogatószeres vízzel. Ezt követően jöhet az ecetes főzés: a kotyogós alját töltsd fel ecettel, majd csavard össze, helyezd a főzőlapra a kávéfőzőt, és hagyd, hogy az ecet átmossa. Ezt követően egyszer-kétszer sima vizet is moss át rajta, hogy biztosan ne érezd az ecetet a kávédon.

Eszpresszógépek, avagy éljen a jó öreg Szarvasi!

Ugyancsak a konyhák kedvelt tartozéka az eszpresszógépek közül a Szarvasi kávéfőző.

Így tudod a legegyszerűbben tisztítani: Töltsd meg a kávégép víztartályát langyos vízzel kb. 3/4-ig. Önts bele egy evőkanál citromsavat vagy egy adag vízkőoldót, és várj, míg feloldódik. Miután eléggé feloldódott a szer, öntsd ki a víztartályból. Ne főzd át a rendszert! Ismételd meg még egyszer a folyamatot, majd ezek után főzd át vízzel a rendszert kétszer-háromszor.

Tipp: Filteres kávéfőződ van? Akkor a jó öreg ecetes átmosás lesz a te legjobb barátod. Mosd át a géped ecetes vízzel, majd kétszer-háromszor sima vízzel, és kész is vagy!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a tippek is segíthetnek tisztán tartani a konyhát:

Forrásaink voltak.

Címlapról ajánljuk