Szaftos-fűszeres török bulgurgolyók, amikhez húsra sincs szükséged

A baklaván és a kebabon túl viszonylag keveset foglalkozunk a török konyhával, pedig csodálatos ízekkel és változatos fogásokkal bűvöli el azokat, akik belesnek a sarki gyorséttermek függönyén túlra. Ezúttal a világhírű húsgolyó, a köfte egyik vegetáriánus verzióját hoztuk el nektek, ami csípős-fűszeres paprikaszószban fürdőzve tör utat az ízlelőbimbóinkhoz.

A köfte nemcsak Törökország, de az egész Balkán, valamint a Közel- és Közép-Kelet húsgolyója is, ami nem is olyan meglepő, ha felidézzük történelmi tanulmányainkat. A. sokszázéves ottomán megszállás minden régión rajtahagyta a kézjegyét, épp úgy, ahogyan a különféle indoeurópai és arab konyhák is hatással voltak a törökre az évek során. A köfte is más-más módon készül attól függően, melyik országban vagy éppen országrészben járunk, így számos féle-fajta köfterecepttel találkozhatunk utazásaink során, vagy épp az interneten kutakodva.

A húsmentes török köfte pontos receptjéért katt a képre!

Maga a köfte kifejezés urdu (kofte) vagy perzsa (koofteh) eredetű, és a fő alapanyagként szolgáló, finomra aprított (manapság darált) húsra utal, a perzsa húsgolyó receptje pedig már a korai arab szakácskönyvekben is felfedezhető.

Ahogyan a legtöbb ételnek, a köftének is van vegetáriánus verziója, az egyik ilyen a Dél- és Délkelet-Törökországban népszerű fellah köfte.

A fellah farmert jelent, így nem nehéz elképzelni, hogy a szegényebbek étele lehetett elsősorban ez a hús helyett főtt bulgurt használó verzió. A bulgur mellett búzadara és kevés liszt tartja össze a golyókat, ami önmagában teljesen vegán, így a legtöbb étrendbe és diétába remekül beilleszthető.

A bulguros masszából nedves kézzel kell diónyi golyókat formázni, majd a golyók közepébe kisujjal egy-egy mélyedést nyomni. A jellegzetes külsőből egyrészt azonnal felismerhető a fellah köfte, másrészt a gombócokon lévő üregben tökéletesen megül a paradicsomos szósz, így tökéletessé téve az ízélményt.

Ha ti is elkészítenétek a szaftos és fűszeres fellah köftét, kattintsatok a képre!

A megformázott köftéket forró, de nem lobogó vízben kell 5-10 perc alatt készre főzni. Amint a vízfelszínre emelkednek a golyók, készen vannak, akárcsak a túrógombóc esetében. A paradicsomos-paprikás szószba beleforgatott bulgurgolyók így önmagukban is mennyeiek, de ha a szokásnak megfelelően fokhagymás joghurttal tálaljuk, azzal az ízek igazi kavalkádját nyújtja minden falat!

Forrásunk volt: The Oxford Companion to Food, Wikipedia

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Próbáljátok ki ezeket a különleges recepteket is:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!