Kiderült, hol bujkál a testedben az a fehérje, ami miatt hízol

Egy új kutatásból kiderült, hogy van egy fehérje, amely komoly hatással van az elhízásra.

Kiemelt szerepet játszik az elhízásban egy a gyomorban megtalálható fehérje – derült ki a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányból. Az amerikai kutatóorvosok és biológusok által készült kutatás olyan terápiák kidolgozásához vezethet el, amelyek valóban segítenek a túlsúllyal küszködőknek maradandóan lefogyni.

A tudósok a gasztrokin-1 (GKN1) fehérjére összpontosítottak a vizsgálatok során. Ez a fehérje nagy mennyiségben termelődik a gyomorban, de kizárólag csakis ebben a szervben. A friss tanulmány alapján kiderült, hogy ennek a fehérjének a jelenléte vagy hiánya jelentősen befolyásolja a testsúlyt.

Erre jutottak a kutatás során

A kutatók, azt vizsgálták, hogyan reagál az egerek mikrobiomja, ha megjelenik a gyomorban ez a fehérje, illetve ha blokkolják. A felmérés alatt folyamatosan figyelték az állatok táplálékbevitelét, az ebből nyert kalóriákat, a vércukrot, az inzulin- és a trigliceridszintet, illetve mágneses rezonanciás képalkotással ellenőrizték az egerek testalkatának változásait.

A GKN1-fehérje nélküli egerek testtömege és testzsírja kevesebb volt a kontrollcsoporthoz képest, és a testükben nagyobb volt a zsír nélküli „sovány testtömeg” aránya. Fontos kiemelni, hogy a két csoport tagjai ugyanannyi táplálékot kaptak a kísérlet során.

Kiderült, hol bujkál a testedben az a fehérje, ami miatt hízol

Ami pedig még nagyobb meglepetést okozott, hogy ezek az állatok azután sem híztak el, miután zsírban gazdag táplálkozásra állították át őket, emellett nem nőtt a testzsírszázalékuk, és alacsonyak maradtak a májgyulladást jelző értékeik is.

Persze ahhoz, hogy pontosan meghatározzák, mennyire hatékony a gasztrokin-1 blokkolása az elhízás megelőzésében, további kutatásokra is szükség lesz. Ám a szakértők szerint  a módszer életképes megoldásnak tűnik, és terápiaként alkalmazva javíthatja a betegek életminőségét, valamint csökkentheti az egészségügyi ellátórendszerekre nehezedő nyomást, amit többek közt az elhízás, mint népbetegség okoz.


Még többet a fogyásról:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek