Fánkkörkép: ezeket az olajban sült finomságokat eszik a világ körül

A fánk szó hallatán azonnal egy kerekded forma jut az eszünkbe, aminek esetleg egy lyuk is van a közepében. A világ különböző pontjain azonban nagyon változatos, milyen alakot ölt ez az olajban sült tészta. Farsangra hangolódva összegyűjtöttük a világ legnépszerűbb fánkjait!

Csöröge, szalagos, képviselő – és ezek csak a nálunk népszerű variációk. A fánk az egyik legnépszerűbb olajban sült édesség a világon, amely szinte bármilyen formát ölthet, és végtelen ízesítéssel készíthető el, és ahány nemzet, annyi változat. Farsang közeledtével a legnépszerűbbeket gyűjtöttük össze.

Sfenj, a marokkói

Ezt a bő olajban sült szivacsos tésztakarikát általában csak úgy magában, esetleg mézzel vagy cukorral fogyasztják Afrikában. Főként Marokkóban, Algériába, Tunéziában és Líbiában találkozhatsz az utcán friss sfejnt kínáló árusokkal. Általában délután fogyasztják a finomságot egy pohár mentatea vagy arab kávé társaságában.

Balushahi, az indiai

A balushahi vagy badusha egy tradicionális indiai desszert, amit esküvőkön és ünnepségeken szolgálnak fel. Nagyon édes és ropogós kívül, míg a belseje krémesen puha. Az elkészítése türelmet igényel, de megéri az erőfeszítéseket. A tésztához lisztet, ghee-t, joghurtot, sót, szódabikarbónát és jéghideg vizet használnak, majd a kis gombócokat a sütés után cukorszirupban áztatják néhány órán keresztül, végül pisztáciával, kardamommal és sáfránnyal díszítik.

Donat Kentag, az indonéz

Ezek a fánkok nagyon hasonlítanak a tradicionális amerikai fánkokra, de a legfőbb különbség, hogy ezek krumpliból készülnek. Ahelyett, hogy csak lisztet használnának, a donat kentag vagy spudnut készítésénél összetört krumplit vagy krumplikeményítőt kevernek a tésztába. Kelet-Ázsiában ube-t (lila yam) és édesburgonyát is használnak erre a célra. A Golden Cristal Ube nevű édesség pezsgővel töltve, és 24 karátos arannyal díszítve a világ legdrágább fánkja, 100 dollárt kóstál egyetlen darab belőle!

Sufganiyah, az izraeli

Ezek a lekváros fánkok nagyon hasonlítanak a lengyel ponchikra vagy a német Berlinerre. A sufganiyah (többesszáma: sufganiyot) Izraelben egy nagy, felhőszerű tésztagolyó, amit Hanukakor fogyasztanak. A hagyománynak egy legenda az alapja, amely szerint a Szentély ostrománál az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett a menórán.

Tradicionálisan valamilyen vörös lekvárral, így eperrel vagy málnával töltik meg, a tetejére pedig porcukrot szórnak, de léteznek más variációk is, így csokoládéval, citromkrémmel és más finomságokkal is megtöltik.

Buñuelos, a filippinó

A buñuelos (vagy bunwlos) egy kisütött tésztagolyó, amely eredetileg Spanyolországból származik, ma pedig előszeretettel készítik Latin-Amerikában, egy kicsit átalakítva. Búzaalapú tésztát használnak élesztővel vagy anélkül, és gyakran ánizzsal fűszerezik. Lehet gömböc vagy kilapított tányér, esetleg henger alakja a fánknak, amit aztán egyesével kisütnek kókuszolajon, és cukorral szórnak meg. A különböző változatokban szerepel rizsliszt és összetört banán is a liszthez keverve.

Churros, a spanyol

Talán a másik legismertebb fánk a klasszikus amerikai mellett a nem is fánk kinézetű spanyol churros - aminek magyar változata a tolófánk. A tésztáját tekintve nincs semmi extra a Spanyolországban, Mexikóban és Latin-Amerikában népszerű churrosban, egyszerűen vízből, cukorból, vajból, sóból és tojásból áll, inkább a formája teszi jellegzetesen felismerhetővé. Amikor kisültek, a szálakat egyszerűen cukorba és fahéjba forgatják, majd olvasztott csokoládéba mártják.

Lokma, a török

A lokma a török gasztronómia egyik tradicionális desszertje, de különböző változatai megtalálhatóak a Közel-Keleten, Görögországban és a Balkánon. Kívül aranyló és ropogós, belül pedig szinte folyik. Az elkészítése relatíve könnyű, mert nem kell sokáig állni hagyni, és a forma miatt sem kell aggódni. A kerek gombócokat olajban kisütik, majd egy cukorból és citromléből álló szirupba áztatják. Utána diót, pisztáciát és szezámmagot szórnak rá, majd melegen tálalják.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Minden, ami FÁNK:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?