Churros: forró csokiba tunkolt fahéjas fánkok

Fahéjas cukorba hempergetett tésztarudak, amit aztán lélekemelő forrócsokiba mártogathatsz, hogy teljes legyen az élmény. Így csináld!

Videó:

Nézd meg a videót, hogy készül a churros!

Amikor Barcelona utcáit jártuk, nem sokáig tudtunk ellenállni a frissen sült fánk és a fahéjas porcukor illatának, amelyek egy felhőben egyesültek. Azóta ha churros készül a saját konyhánkban, a nyaralásunk nosztalgikus emléke jut eszembe – néha éppen ezért állok neki, hogy újra felidézhessük azokat a pillanatokat.

Az alapja egy égetett tészta, hasonlósan a francia éclaire fánkhoz vagy az olasz profiterolhoz. Az égetés nem jelent mást, mint hogy a vizes-vajas-cukros keveréket egy lábosban összefőzzük, majd hozzáadjuk a lisztet, és egészen addig a tűzön hagyjuk, amíg egy gombócba össze nem áll, és filmréteggel be nem vonja az edényt.

Ezután mehet a robotgépbe, és nagyon fontos, hogy egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és addig dolgozzuk benne, amíg teljesen fel nem veszi a tészta. Pihentetni a churrosnál nem szükséges, jöhet egyből a habzsákba töltés és a sütés.

Kitchenaid

2013. óta folyamatosan bővítik a termékpalettát vízforralóval, botmixerrel, multifunkciós kisgépekkel, és megjelentek a 6,9 literes profi gépek 3-féle változatban.

1937-ben Egmont Arens, a kor népszerű amerikai designere a gépnek új formát tervezett, modernebb lett, ekkor kapta meg a lekerekített alakját. Az időtálló egyszerű design a mai napig szinte nem változott. Ma már 29-féle színben kapható a Kitchenaid robotgép. 2009-ben a Kitchenaid 90. születésnapjára került a piacra az metál/almapiros , ami itt Magyarországon is az egyik legkedveltebb szín lett.

A Kitchenaid története 1908-ban kezdődik, amikor is Herbert Johnson, az Ohio beli Hobart Manufacturing mérnöke elkészítette az első keverő/dagasztó gépet, még elsősorban pékségek részére. Ez igen nagy segítséget jelentett, hiszen a gépi dagasztás felváltotta a fáradságos kézi munkát, jelentős emberi energiát tudtak vele megtakarítani. Nem csoda , hogy gyors karriert futott be a dagasztógép, amelynek 1917-ben elkészült az első robosztus alapú kivitele, és 1919-ben már legyártották az első keverő-dagasztó gépeket a háztartások számára. A kor forradalmian új konstrukciója volt a dagasztógép bolygóműves keverőszerkezete, melyet 1920-ban szabadalmaztattak.

A legideálisabb, ha 180-200 fok között van az olaj, ekkor oldalanként 2-2 perc elég is neki. Kicsit csöpögtessük le, de még langyosan hempergessük a cukorba, akkor tapad rá igazán.

Én alap forrócsokit készítettem hozzá, na jó, a rum nem elengedhetetlen része, de ilyenkor szerintem nem árt egy kis plusz lélekmelengető. Lehet még fokozni a történetet: reszelhetünk hozzá narancshéjat, tehetünk bele chilit, készíthetjük mandulatejből, de az sem rossz választás, ha a csoki szerecsendióval fűszerezzük.

A churros receptjét itt találod!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ok, amiért nem pirosodik be a paradicsom

Nem pirosodik be a paradicsomod? Ennek több oka is lehet, de szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyedén kiküszöbölhető a probléma. Az alábbiakban megmutatjuk a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait, hogy paradicsomjaid ezentúl tökéletesen pirosak legyenek!