Churros: forró csokiba tunkolt fahéjas fánkok

Fahéjas cukorba hempergetett tésztarudak, amit aztán lélekemelő forrócsokiba mártogathatsz, hogy teljes legyen az élmény. Így csináld!

Videó:

Nézd meg a videót, hogy készül a churros!

Amikor Barcelona utcáit jártuk, nem sokáig tudtunk ellenállni a frissen sült fánk és a fahéjas porcukor illatának, amelyek egy felhőben egyesültek. Azóta ha churros készül a saját konyhánkban, a nyaralásunk nosztalgikus emléke jut eszembe – néha éppen ezért állok neki, hogy újra felidézhessük azokat a pillanatokat.

Az alapja egy égetett tészta, hasonlósan a francia éclaire fánkhoz vagy az olasz profiterolhoz. Az égetés nem jelent mást, mint hogy a vizes-vajas-cukros keveréket egy lábosban összefőzzük, majd hozzáadjuk a lisztet, és egészen addig a tűzön hagyjuk, amíg egy gombócba össze nem áll, és filmréteggel be nem vonja az edényt.

Ezután mehet a robotgépbe, és nagyon fontos, hogy egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és addig dolgozzuk benne, amíg teljesen fel nem veszi a tészta. Pihentetni a churrosnál nem szükséges, jöhet egyből a habzsákba töltés és a sütés.

Kitchenaid

2013. óta folyamatosan bővítik a termékpalettát vízforralóval, botmixerrel, multifunkciós kisgépekkel, és megjelentek a 6,9 literes profi gépek 3-féle változatban.

1937-ben Egmont Arens, a kor népszerű amerikai designere a gépnek új formát tervezett, modernebb lett, ekkor kapta meg a lekerekített alakját. Az időtálló egyszerű design a mai napig szinte nem változott. Ma már 29-féle színben kapható a Kitchenaid robotgép. 2009-ben a Kitchenaid 90. születésnapjára került a piacra az metál/almapiros , ami itt Magyarországon is az egyik legkedveltebb szín lett.

A Kitchenaid története 1908-ban kezdődik, amikor is Herbert Johnson, az Ohio beli Hobart Manufacturing mérnöke elkészítette az első keverő/dagasztó gépet, még elsősorban pékségek részére. Ez igen nagy segítséget jelentett, hiszen a gépi dagasztás felváltotta a fáradságos kézi munkát, jelentős emberi energiát tudtak vele megtakarítani. Nem csoda , hogy gyors karriert futott be a dagasztógép, amelynek 1917-ben elkészült az első robosztus alapú kivitele, és 1919-ben már legyártották az első keverő-dagasztó gépeket a háztartások számára. A kor forradalmian új konstrukciója volt a dagasztógép bolygóműves keverőszerkezete, melyet 1920-ban szabadalmaztattak.

A legideálisabb, ha 180-200 fok között van az olaj, ekkor oldalanként 2-2 perc elég is neki. Kicsit csöpögtessük le, de még langyosan hempergessük a cukorba, akkor tapad rá igazán.

Én alap forrócsokit készítettem hozzá, na jó, a rum nem elengedhetetlen része, de ilyenkor szerintem nem árt egy kis plusz lélekmelengető. Lehet még fokozni a történetet: reszelhetünk hozzá narancshéjat, tehetünk bele chilit, készíthetjük mandulatejből, de az sem rossz választás, ha a csoki szerecsendióval fűszerezzük.

A churros receptjét itt találod!

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat...

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

Hering András

„Most, ha valaki séf akar lenni, híres akar lenni. Bennem...

Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...