Ezt tedd, hogy tiszta legyen az otthonodban a levegő

Apróságokon múlik csak, hogy milyen minőségű a levegő a lakásodban.

A lakásban illetve a házban lévő levegő rossz minőségét néha csak akkor vesszük észre, amikor kimegyünk a szabadba, és érezzük, hogy milyen friss és kellemes odakint a levegő a benti áporodotthoz képest. Gyakran ezt egy szellőztetéssel megoldhatjuk, vannak azonban láthatatlan, szagtalan, veszélyesebb tényezők, amelyek ronthatják otthonunk levegőjét, sőt akár az életminőségünket is. A WebMD egyik gyűjtéséből kiderül, melyek ezek, és tippeket is adnak, hogyan javíthatunk a helyzeten.

Durva vegyszerek

Néhány tisztítószerben olyan illékony szerves vegyületek vannak, amelyek zárt térben a levegőbe kerülve légzési problémákat, allergiát vagy asztmás rohamot válthatnak ki. Használat előtt mindig érdemes figyelmesen elolvasni a címkét, és követni a használati utasítást. Szintén figyelj oda az illatanyagokra illetve a gyúlékony összetevőkre, hiszen ezek is veszélyesek lehetnek az egészségünkre.

A legjobb megoldás, ha természetes alapanyagokból készült tisztítószereket használsz, mint például a szódabikarbóna, az ecet vagy az olaj. De az is megoldás lehet, ha takarítás után csinálsz egy szellőztetést.

Ha nem tudsz kereszthuzatot csinálni

Ha nem tudsz rendesen szellőztetni, megoldás lehet, ha beszerzel néhány szobanövényt. Néhány példány ugyanis nemcsak felhasználja a lakásunkban lévő szén-dioxidot, de akár a vegyi anyagok gőzét is képes megkötni. Ilyenek például a fikusz, a békaliliomok, a pálmák vagy az angol borostyán.

Penész

Érdemes nagyon odafigyelni arra is, hogy a falainkon ne jelenjen meg a penész. A penésznek ugyanis olyan melléktermékei is lehetnek, melyek allergizálhatnak, irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is, még akkor is, ha egyébként nem vagyunk allergiásak. Általában a fürdőszobában jelenik meg, így érdemes odafigyelni arra fürdés után, hogy mindig rendesen megszáradjanak a falak, a csempék, illetve a zuhanyfüggöny is.

Csínján a frissítőkkel

Csak óvatosan a légfrissítőkkel, hiszen tele van kemikáliákkal, amelyek szintén szennyezik a levegőnket. Ezek irritálhatják az orrunkat és a torkunkat, na meg a környezetet. Érdemes más aeroszolos spray-ket is hanyagolni, ilyenek például az egészségügyi és szépségápolási termékek is.

Ismét a penész

Sajnos az ételeken megjelenő penész is ronthatja a levegőt otthon, így érdemes folyamatosan figyelni a gyümölcskosarat, és néha megforgatni benne az ételeket, hogy elkerüljük ezt, illetve azonnal kidobni, ami már elkezdett erjedni. Azzal is védekezhetünk, ha nem mossuk meg őket, csak közvetlen fogyasztás előtt, hiszen a vízzel meggyengítjük a természetes védelmüket a gombákkal szemben.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek