Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 étel, amit megehetsz, ha penészes

Van pár étel, amiről ha levágod vagy lekanalazod azt a picike penészfoltot, simán elfogyaszthatod, nem lesz tőle semmi bajod. Mutatjuk, melyek ezek.
  • A penész megjelenése azt jelenti, hogy az ételünk romlásnak indult, ezért ha meglátjuk, rögtön ki is dobjuk őket.
  • A Huffington Post most megjelent összeállítása szerint állítólag van pár olyan élelmiszer, amit minden kockázat nélkül meg lehet menteni az enyészettől.
  • Nem minden esetben leszünk rosszul a penésztől, gondoljatok a kéksajtra, a sajttálak ünnepelt sztárjára, tele van penésszel és mégis megesszük. Na, jó ez nemes penész, ami ehető, mondhatnátok, de tényleg van olyan eset, amikor attól a csúnya penésztől, ami az ételünk tetején felbukkan, sem kell tartanunk.
  • Egy kanyarintással meg tudunk szabadulni tőle, és az ételünk ép részeit nyugodtan felhasználhatjuk.

Itt a lista – mentsd meg Te is az ételed!

1. Száraz szalámi

Általában a vágott végén bukkan fel a penész, vágd le, és a többi mehet pizzára, szendvicsbe, bárhova. Az ilyen módon tartósított húsoknál, kolbászoknál, szalámiknál előfordul, hogy időről időre picit penészesek lesznek, de ettől tényleg nem kell azonnal megijedni.

2. Kemény sajtok

Nem gyakori, mert imádjuk, de ha véletlenül megmarad egy darab sajt a hűtőben és lesz rajta egy kicsi penészfolt, akkor egy nála nagyobb körben, tehát az ép félből is kivágva kapjuk le a romlott részt, a maradékot pedig megehetjük. Egy dologra figyeljünk oda: a kés csak az ép résszel érintkezzen, ne kenjük át vele a penészt!

3. Roppanós, feszes héjú gyümölcsök

Az almán vagy körtén, de még a puhább barackon megjelenő penészfoltocskákat is kivághatjuk az ép részből kiindulva, a sajthoz hasonlóan – csak ne érintsük és ne keveredjen a még ehető rész vele!

4. Roppanós, feszes héjú zöldségek

Ezek még kevesebb nedvességtartalommal (más néven átvivőbázissal) bírnak, mint az előzőekben említett gyümölcsök, tehát ha megszabadulunk az érintett résztől, a többit felhasználhatjuk – például a répa vagy káposztafélék esetében.

5. Házi lekvár

A nagyi szuper lekvárját is megmenthetjük, ha lekanalazzuk a tetejéről a penészt egy kis ép lekvárral együtt. Aki még így is aggódna, forralja be újra, és csak utána kenje!

Ezeket biztosan ne edd meg, ha penészesek!

A puha gyümölcsök – mint a narancs és a mandarin – nagy nedvességtartalommal rendelkeznek, így sajnos már nem tartoznak a könnyen megmenthető élelmiszerek közé. Ilyenek a szaftos húsos ételek, főtt magok és tészta, puha sajtok, a joghurt, és a tejföl is. Ezeken kívül a pékárut se próbáld megmenteni, a tárolózsákban, papírban könnyen elszaporodik a penész, amit még nem is láthatsz, de ha beleszagolsz, már érzed.


Plusz, ha valamiben nem vagy biztos, hogy még fogyasztható vagy sem, és nincs senki, aki a segítségedre lenne a dolog eldöntésében, akkor ne kockáztass, inkább mondj le róla – dobd ki vagy komposztáld, nehogy rosszul legyél tőle, vagy ételmérgezést kapj!

...ezek is érdekelhetnek még!

via huffingtonpost.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!