Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hetente takarítasz, mégis visszajön a penész? Ezt a dolgot csinálod rosszul a fürdőben

A penész asztma, allergiák és más fertőzések kialakulásában is nagy szerepet játszhat, ezért érdemes minél előbb megszabadulnod tőle a fürdőszobában.

A fürdőszobai penész kialakulásának több oka lehet, például az ablaktalanság, a rossz szellőzés, vagy csak szimplán az általános nedvesség. Ez a probléma nagyon gyakori minden háztartásban, de jó hír, hogy van rá megoldás hosszú távon is.

Klór

A penész eltávolításának egyik legnépszerűbb módja a klór alkalmazása. Ehhez megfelel szinte bármelyik klórtartalmú fertőtlenítőszer, azonban jó tudni, hogy ezeknek az anyagoknak a rendszeres belélegzése egészségkárosító hatású lehet. Mindig nagyon körültekintően kell alkalmazni a klórtartalmú szereket.

Hogyan használd? 

Tedd a szert a penészes felületre és egy régi, már nem használt fogkefe segítségével dörzsöld meg jól, hagyd hatni pár percig, majd öblítsd le. Ez a módszer károsíthatja a zuhanyzó és a kád körüli szigetelőanyag állapotát. Ennél kíméletesebb az a megoldás, ha régi ruhákból készített anyagcsíkokat áztatsz be a klórba, ezeket az anyagdarabokat helyezed el a megtisztítani kívánt felületeket, és ott is hagyod egy éjszakára, majd reggel alaposan leöblíted.

Ecet

Ha inkább a természetesség híve vagy, akkor kemikáliák nélkül is elbánhatsz a a penésszel például az ecet segítségével. Az ecet a háztartás egyik leghatékonyabb természetes fegyvere, ráadásul hatékonysága mellett olcsósága is nagy előnye.

Hogyan használd?

Locsold be 20%-os háztartási ecettel a penészmentesítésre szoruló felületet, hagyd hatni néhány órán át, majd dörzsöld át a felületet még egy kis ecettel és öblítsd le.

Teafaolaj

A teafaolaj az egyik leghatékonyabb természetes fertőtlenítőszer, nem hiába alkalmazzák szívesen szépségápolási termékekben és takarításkor is. A teafaolaj kiváló gombaölőszer is. Ráadásul nem veszélyes a családtagok és kisállatok számára, emellett pedig a Földdel is jót teszel, ha ezt használod kemikáliák helyett.

Hogyan használd?

Keverj össze egy teáskanálnyi teafaolajat egy csésze vízzel és tedd szórófejes üvegbe, majd vidd fel a megtisztítani kívánt felületre. Megelőzésre is használhatod.

Ügyelj rá, hogy senkinek se kerüljön a szájába és a szemébe a teafaolajból és mindig viselj gumikesztyűt és megfelelő védőfelszerelést takarításkor.

Szódabikarbóna

Az ecet mellet a szódabikarbóna a másik fontos természetes tisztítószer, amit bevethetünk a fürdőszobai penész ellen is. Segítségével könnyen eltávolíthatjuk a fekete penészfoltokat és a kellemetlen szagokat is.

Hogyan használd?

Készíts súrolópasztát fele-fele arányban összekevert vízből és szódabikarbónából, majd tedd rá közvetlenül a penészfoltokra. Hagyd a foltokon megszáradni az anyagot, majd mosd le a maradékát.

Via: HowStuffWorks, How to remove black mold

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zoltan9
zoltan9 Fri, 2018-08-24 09:28

A piacon nagyon sok drágábbnál drágább klór tartalmú penész eltávolító spray kapható, viszont nagy részükben közös, hogy a hatóanyaguk 5% nátrium-hipoklorit, hétköznapi nevén hipo...
Ugyanilyen hatóanyagú oldatot készíthetünk lényegesen olcsóbban is a következő módon:
- veszünk 1 literes tiszta hipo-t kb 100 ft-os nagyságrendben,
- 1:1 arányban - tehát 1 liter hipo + 1 liter víz - arányba keverjük, így a kapott keverék
nagyjából 5% -os oldatot kapunk
Rögtön van 2 liter penészölő vegyianyagunk :):) Nem pedig kb fél liter 1000 ft-ért :)