Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezt a karantén alatt szerzett 3 étkezési szokásod most se hagyd el

Valószínűleg még akkor is egészségesebben ettél a kijárási korlátozások alatt, ha nem gondolnád magadról.

A koronavírus miatti korlátozó intézkedések a mindennapjainkat is alaposan felforgatták: többet voltunk otthon, mást és máshogy ettünk, mert nem rohantunk egész nap, és nem volt lehetőségünk annyit máshol enni. Így biztos lehetsz benne, hogy még akkor is egészségesebbé vált az étkezésed, ha nem is gondolod. Lehet, hogy sokat nassoltál, vagy nem figyeltél annyira oda arra, mit eszel, de az alábbi három szokás, amiket biztos, hogy te is elsajátítottál, maradjon meg karantén után is.

1. Főzz többet magadra, és ne rendelj annyit!

A korlátozások miatt hirtelen mindenki séffé változott, de legalább is biztos, hogy megsütött egy-két kovászos kenyeret unalmában. Ráadásul a kiszállítási idő is sokszorosára nyúlt szinte minden, még működő étteremben, így nagyon sokan szorultak rá arra, hogy elkezdjenek otthon főzni, még akkor is, ha korábban nem tették. Most már ugyan nyitva vannak a kifőzdék és az éttermek, de jobban teszed, ha továbbra is igyekszel magadra sütni-főzni, ez ugyanis egyrészt olcsóbb, másrészt környezetkímélőbb, harmadrészt pedig valószínűleg egészségesebb is, de legalább abban biztos lehetsz, hogy pontosan tudod, mi van az ételben, amit megeszel, hiszen te tetted bele. Kutatások bizonyítják, hogy ha többet jársz el otthonról enni, akkor több egészségtelen kaját eszel, és több alkoholt is iszol, egyik sem tesz túl jót az egészségednek.

Ha nem is szeretnél minden nap saját készítésű ételt enni, legalább felezd le az alkalmakat, amikor a karantén előtt étteremben vagy kifőzdében ettél, és így máris adsz egy kis löketet az egészségednek is.

2. Friss alapanyagokból főzz!

A veszélyhelyzet kihirdetésével szinte azonnal eltűntek a polcokról a feldolgozott, egészségtelen élelmiszerek, és maradtak a friss termékek, a zöldségek, gyümölcsök, feldolgozatlan húsok. Ez szerencsére ahhoz vezetett, hogy előbb-utóbb valamilyen szinten mindenki rendes alapanyagokból kezdett el magának sütni-főzni, nem pedig csak bedobta a mikróba a félkész ételeket. Ez természetesen sokkal egészségesebb, ha kicsit időigényesebb is, mint az előre feldolgozott ételeket enni, ráadásul több lett a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk is.

A karantén után is érdemes megtartani ezt a jó szokásunkat: ha már rávetted magad, hogy nem jársz sokszor étterembe, akkor, ha főzöl, azt jó minőségű, teljesen természetes alapanyagokból tedd.

3. Egyél kiegyensúlyozottabban napközben!

Egyre több a kutatás arra vonatkozóan, hogy nemcsak az számít, mit eszel, hanem az is, mikor: a kijárási korlátozások alatt volt ideje az embernek a reggelire, ebédre, vacsorára, kiegyensúlyozottan, szépen ütemezve evett mindenki. Nem alakult ki olyan helyzet, hogy elcsúsztunk a munkával, és nem volt időnk reggelizni, de az sem, hogy annyi dolgunk volt, hogy késő este fért csak bele a vacsora. Mivel otthon voltunk, mindenki akkor evett, amikor éhes volt.

A kijárási korlátozások feloldása után is priorizáld mindenképpen az étkezéseidet:

egyél bőséges reggelit felkelés után, a vacsorát pedig soha ne halaszd nagyon későre, mert az intenzív emésztés miatt rosszul aludhatsz tőle. Próbáld meg a napodat az étkezések köré szervezni, és ne fordítva, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy sokszor csúsztatnod kell a nem létfontosságú programokat azért, hogy enni tudj valami egészségeset.
 

Ezeket láttad?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!