Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vendéglátás a koronavírus árnyékában - íme, néhány leleményes külföldi megoldás az újraindulásra

Szigorú óvintézkedések mellett nyit újra az európai vendéglátóhelyek egy része. Vannak olyan városok, ahol egyedi megoldásokat találtak a megfelelő távolságtartásra.

A kijárási korlátozások enyhítésének köszönhetően Magyarországon végre kinyithattak a vidéki kávézók és éttermek teraszai, Budapesten és Pest Megyében viszont még be kell tartani a szigorú intézkedéseket. A közelgő nyári szezon miatt az újraindulásnak különösen a balatoni vendéglátóegységek örülhetnek. A magyar éttermeknek azonban nem lesz könnyű dolga, számos kihívással kell szembenézniük és egyelőre megjósolhatatlan, mit hoz a jövő.

Hasonlóan kilátástalan a helyzet a nagyvilágban. A koronavírus-járvány a turizmusnak és a vendéglátásnak adta a legnagyobb pofont. Európa legfertőzöttebb országaiban, például Olaszországban vagy Spanyolországban várhatóan csak nyáron nyithatnak újra a vendéglátóegységek teraszai, máshol azonban már enyhítettek a korlátozásokon. Vannak olyan városok, ahol egész ötletes módot találtak a távolságtartás betartására, ami a járvány miatt még mindig kiemelten fontos.

Egy nagy szabadtéri kávézóvá vált a litván főváros

Litvániában eddig több mint 1400 fertőzöttet regisztráltak, de mivel több a gyógyult és egyre kevesebb az új beteg, ezért enyhítettek a szigoron. A vendéglátóhelyek kerthelyiségeiben és teraszain fel lehet szolgálni az ételeket és italokat.

Vilnius polgármestere engedélyezte, hogy az Óvárosban található kávézók és éttermek kiterjesszék a teraszaikat, így vált egy nagy szabadtéri kávézóvá az ikonikus Katedrális tér, és más nevezetességek környezete. A fővárosban összesen 18 teret szabadítottak fel vendéglátási célokra.

A litvánok az újranyitáskor megrohamozták a vendéglátóhelyeket, mindezt úgy tették, hogy maszkot viselnek és betartják a megfelelő távolságot egymástól.

Üvegházi gasztroélmény Amszterdamban

A holland fővárosban innovatív megoldás született arra, hogy a párok együtt ebédelhessenek a járvány idején is. A Mediamatic művészeti központ ETEN nevű étterme apró üvegházakkal berendezett kerthelyiséget készített, hogy vendégei betarthassák a másfél méteres társas távolságot – számolt be a Qubit.

A projekt Üvegház Szeparé néven fut. Az amszterdami belváros fő csatornája, a Dijksgracht partján fekvő üvegházakat egyelőre csak tesztelni tudták a tulajdonosok és családtagjaik. A holland kormány még nem adott engedélyt a teraszok és kerthelyiségek újraindítására, így csak elvitelre lehet kérni az ételeket minden vendéglátóegységnél.

 

Ez is érdekelhet!

Koronavírus: Ősszel jobban terjedhet a betegség

Asztal egy főre a svéd pusztában

Svédország sajátosan kezeli a koronavírus-járványt, a skandináv országban csak enyhe korlátozások vannak érvényben, az éttermek és az iskolák egy része is nyitva tart. Aki mégis vágyna egy kis karanténélményre és izolációra, az május 10-től foglalhat egy napot a Bord For En (Asztal egy főre) nevű pop-up étteremben, amely valójában nem is étterem, csak egy megterített asztal és egy szék a puszta közepén.

A pop-up éttermet a koronavírus-járvány hívta életre. A kitalálók Persson és Karlsson. Utóbbi szülei megjelentek a pár házánál, amikor már javában tartott a járvány. Karlssonék úgy döntöttek, hogy a látogatás ellenére tartják a távolságot az idősektől, ezért a közös étkezések helyett a kertben állítottak fel egy asztalt, és ott ettek.

A pop-étterem 350 kilométerre található Stockholmtól. A projekt kitalálói azt ígérik, hogy a vendégek egyedül, mindenkitől távol tölthetnek el egy kellemes háromfogásos ebédet vagy vacsorát. Az étterem korlátozott ideig, augusztus elsejéig tart nyitva, és minden nap csak egy főt fogad. Ez a biztosíték arra, hogy a vendéglátók a lehető legnagyobb odafigyeléssel, személyre szabottan készítik el a menüt a vendég számára.

A menü három fogásból áll és jár hozzá alkoholmentes ital is. Az ételeket nem árazták be, a vendégekre bízzák, mennyit fizetnek értük. A legfontosabb, hogy az embereknek egyedi élményben legyen részük.

Ezeket olvastad már?

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!