Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért ne ülj soha utcai ruhában az ágyadra!

Sokan nem értik, miért zavaró a másiknak, ha utcai ruhában az ágyára ülünk.  Mi most tiszta vizet öntünk a pohárba.

Nektek feltűnt már, hogy az amerikai filmekben utcai cipőben ülnek az ágyukra a szereplők? Ti át szoktatok öltözni, amikor hazaértek, vagy ti is utcai ruhában ültök a kanapéra – neadjisten az ágyatokra?

Nektek is van olyan barátotok, aki nem elég hogy utcai cipőben végig trappol a lakáson, a szobádba érve minden szó nélkül lehuppan az ágyadra is abban a ruhában, amiben az utcán járt-kelt egész nap?! Ezt speciel én nagyon rossz szemmel néztem és nézem is a mai napig is, szóval nem vagyok rest szólni érte.

Szerencsére a közelebbi barátaim már megtanulták, hogy nálam ebből nem lehet sportot űzni, de még mindig gúnyos mosolyra húzzák a szájukat, amikor mégis elfelejtik – ahogy ők nevezik – a „heppem”, és én századszorra is szólok. Pedig nem hiába teszem, tudományos tények is alátámasztják, miért nem érdemes az ágyon utcai ruhában hemperegni.

A baktériumok és egyéb organizmusok heteket, de akár hónapokat is túlélnek a szövetekben” - derül ki egy korábbi kísérletből, melyet a New York-i Egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai karának tudósai végeztek. Arra jöttek rá, hogy még a teljesen új ruhák is tele lehetnek baktériumokkal, vírusokkal, így ezeket is érdemes kimosni, mielőtt felvesszük őket.

De nemcsak a ruhára került szennyeződésekkel kell számolnunk, az emberi test is rengeteg koszt termel. Nagyjából 500 millió bőrsejtet és 1 liter izzadságot veszítünk egy nap alatt, és ennek nagy része a ruháinkban köt ki. Ha pedig ruhástól fekszünk az ágyba, akkor az ágyunkban is. A lepedőn megtelepedett kórokozók pedig már könnyen átjuthatnak a bőrre, a szőrtüszőkön keresztül gyulladásokat, pattanásokat, viszketést okozva.

Amikor előállok a tudományos tényekkel és elárulom a barátaimnak, hogy milyen kórokozók bújnak meg az utcai ruháinkban, a legtöbb ismerősöm elképed, és a legtöbben a következő találkozásunkkor boldogan újságolják, hogy már ők sem engednek senkit az ágyukra ülni, főleg nem utcai ruhában. Ez mindig jó érzéssel tölt el, ami minden gúnyos mosolyért kárpótol. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via rd.com, prevention.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dömdödöm73
Dömdödöm73 Sat, 2019-04-06 17:09

Ó, nem is tudtam, hogy az utcán simán rám repülnek a gyilkos bacilusok....vajon mi a fenétől lenne koszos az utcai ruhám, ha nem ülök le nyilvános helyen? Mondjuk csak a saját irodai székembe ülök. Kicsit túl van ez tolva. Az éjszakai ágyneműt meg letakarjuk vagy berakjuk az ágyneműtartóba. Szerintem. Nem is értem ki ül le más paplanjára ruhában...

amika
amika Fri, 2019-04-05 20:17

Utcai ruhában vetett ágyra ülni kifejezetten kulturálatlan viselkedés. Már gyerekkoromban megtanultam a nagymamámtól. Ő nem volt amerikai tudós és nem végzett semmiféle kutatást, csak egyszerűen okos volt. Tőle tanultam azt is, hogy: "ne áztasd a szappant, először a kezed vizezd be". És a legfontosabb: ahogy hazaérek, utcai cipőt le és irány a kézmosás, utána otthoni ruhába öltözés! Pedig már én is 71 éves vagyok, akkor ő milyen régóta tudta mindezt...Üdv mindenkinek, aki olvassa!