Ezért kívánod meg a csípőset

A testünk mindig jelez valamit, ha megkívánunk egy ételt. Most azt tudhatod meg, mit üzen, ha éppen csípőset ennél.

A csípős ízt a kapszaicin nevű vegyület adja, ami egy színtelen, szagtalan anyag. Igazából ez a vegyület a szájban lévő, fájdalomérzékelő idegvégződéseket ingerli, melyek jeleket küldenek az agynak, így az úgy értelmezi, mintha égne a szánk. Emiatt izzadni kezdünk, a pulzusunk és a vérnyomásunk megemelkedik, gyorsabb lesz a légzésünk, plusz a hangulatunk is felélénkül. Azért is jó gyakran fűszeres ételeket enni, mert aktivizálják a test hűtési mechanizmusait, illetve hangulatjavító hatásuk is van.

via GIPHY

Mikor kívánjuk meg? Rosszkedvűen!

Tehát akkor kívánjuk meg általában a csípős ételeket, amikor nyomottak vagy lehangoltak vagyunk, és szeretnénk egy kicsit feldobni a hangulatunkat és a kedvünket.

Már kutatások is bizonyították, hogy kapszaicin által kiváltott fájdalom miatt az agy pozitív neurotranszmittereket (ingerületátvivő anyagokat) állít elő. Ezek közé tartozik az endorfin is, ami természetes fájdalomcsillapítói hatással bír, emellett pedig az örömöt, elégedettséget adó hormon.

Szóval, ha egy kicsit rossz kedved van, akkor készíts magadnak egy csípős fűszerekkel készült ételt, ami egy kicsit felrázza majd a testedet!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...