7 lépés, amivel csökkentheted a vérnyomásodat, ahogy öregszel

A magas vérnyomás az egyik legpusztítóbb népbetegség – számos halálos probléma előidézője. Tehetünk azonban a kialakulása ellen.

Az erekben folyó vér túlzottan megfeszíti a véredények falát magas vérnyomás esetén. Az optimális vérnyomás értéke 120/80 vagy alacsonyabb, ha ennél magasabbról beszélünk, az már hipertónia, vagyis magas vérnyomás. Az állapot észrevétlenül is fennállhat, és ugyanilyen észrevétlenül tud komoly egészségügyi problémákat és szervkárosodást okozni.

Az Amerikai Szívegyesület (American Heart Association) kutatása szerint van egy hétlépcsős egészség-létra, aminek betartásával lépcsőnként 6 százalékkal lehet csökkenteni a magas vérnyomás kialakulásának esélyét. A kutatás elég széleskörű volt, 9 éven keresztül követett végig 3000 fehér és színesbőrű felnőttet, mind nőt és férfit, akiknek a kutatás elején nem volt magas a vérnyomásuk.

Az AHA az Élet egyszerű lépéseinek nevezte el a lépcsőt, és két részre bontotta. Az első rész négy egészséghez köthető szokás:

  1. a BMI egészséges keretek között tartása (18,5-24,9)
  2. legalább 150 perc normál intenzitású, vagy 75 perc magas intenzitású mozgás egy héten
  3. egészséges étrend, tele zöldségekkel és gyümölcsökkel, alacsony sóban, zsírban és cukorban
  4. dohányzásmentes élet

via GIPHY

Ehhez jön még hozzá három plusz faktor:

  1. a jelenlegi vérnyomás, ami maximum a 130/80 tartományba eshet
  2. a koleszterinszint állapota, a szív és erek egészségéhez a 190 mg/dL a felső határ, ami az LDL-t illeti
  3. az éhgyomros vércukorszint 100 milligram per deciliter alatt marad

A kutatók ezen faktorok segítségével tudják pontozni az embereket: 0-át, 1 pontot vagy 2 pontot adhatnak mindegyikre, így a skála 0-14 pontig terjed. Minél magasabb a pontszám, annál ideálisabb valaki esélye arra, hogy ne alakuljon ki nála magas vérnyomás. Szerencse, hogy már egy-egy faktorban történő változás is hathat pozitívan a vérnyomásra – így nem kell tökéletes pontszámot elérni ahhoz, hogy lényegesen csökkentsük az esélyét a rossz állapotnak.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek