Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért éri meg még a főnöködnek is, ha kialszod magad

Egyre jobban ismerjük fel a pihenés gazdasági előnyeit is és azt, miért éri meg a főnöködnek is, ha kialszod magad.

Most már azért tudjuk, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy normális emberi lényként tudjunk funkcionálni, és nem is csak rövidtávú, de hosszú távú következményei is vannak annak, ha valaki nem alszik eleget. Ezt a gazdaság is lassan felismeri (persze egyelőre leginkább az Egyesült Államokban), és rájön, hogy a kipihent dolgozó tényleg hatékonyabban és ügyesebben dolgozik, ezért a főnök érdeke is, hogy a munkavállaló eleget tudjon aludni.

Egy friss amerikai kutatás kimutatta, hogy a rossz alvás, a kialvatlanság és az ebből következő szétszórtság, hatástalanság és egészségügyi gondok évente 411 milliárd dollárba kerülnek az USA gazdaságának.

A vállalatok kezdik felismerni, hogy jobban járnak, ha alvástréningeket tartanak, és segítséget ajánlanak a dolgozóknak, minthogy később fizessék a betegszabadságokat és az orvosi kezeléseket a hosszú kialvatlanság miatt.

Ha ugyanis huzamosabb ideig nem alszol eleget, vagy nem alszol elég jól, az krónikus, fájdalommal járó betegségek kialakulásához is vezethet, megjelenhet a cukorbetegség, a szívelégtelenség, az elhízás és a legyengült immunrendszer is. Mindehhez persze nem csak a kialvatlanság a rizikófaktor, de nagy szerepet játszik benne.

A legtöbb ember, aki nem alszik eleget, azért teszi, mert a 24/7-es életmód, a munkahelyi nyomás vagy a munkahelyi túlvállalás leterheli. A kialvatlanság pedig együtt járhat a megemelkedett alkoholfogyasztással, a pszichológiai stresszel, a mozgásszegény életmóddal, a közösségi média egészségtelen mértékű használatával, és így tovább. Ezek mindegyike a munkáltatónak is hátrány, mivel a dolgozó nem a munkájával van elfoglalva, és nem olyan hatékony, mintha kipihent lenne.

Hosszú távon ráadásul a kialvatlanság kiégéshez is vezethet, ami a munkahelyi stressz nem megfelelő (vagy egyáltalán semmilyen) kezelését jelenti. A kiégésben szenvedő munkavállaló pedig gyakorlatilag tizedannyi pénzt termel a cégnek, mint az, aki szereti és megbecsüli a munkáját, és bírja is a vele járó stresszt. Ebben pedig segítségére lehet a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

Bár itthon még biztosan messze vagyunk attól, hogy alvástréningeket tartsanak nekünk a munkáltatóink, de az biztos, hogy az egyre inkább terjedő felfogásból mi is tanulhatunk: a főnöknek is jó, ha kipihenjük magunkat, ezért inkább érdemes hanyagolni az éjszakába nyúló munkát, és másnap kipihenten, újult erővel belevágni a teendőkbe.

Ezeket láttad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!