Ezek a legegészségesebb gyümölcsök!

Málna, ribiszke, szeder, áfonya, egres - nem csak szépek és finomak, hanem  szuperegészségesek is!

Végre itt vannak a nyár szerintem legjobb gyümölcsei! Régi vakációk jutnak eszembe, amikor a nagymama kertjében naponta lelegeltem a málnabokrokat, ellenőriztem, hogy még mindig savanyú-e a piszke, és sámlin ülve szedtem a gyümölcstorta tetejére a ribizlit.

A szamóca, a málna, a ribiszke, a szeder, a faeper, az áfonya és az egres (köszméte) a bogyótermésű gyümölcsök közé tartozik. Ezeknek a friss, lédús gyümölcsöknek a víztartalma 85 % feletti, hozzájárulnak a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyban tartásához.

1. Eper utoljára

Bár az eperszezonnak lassan vége, érdemes azért tudni, hogy kb. 200 gramm eper fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin bevitelét. E-vitamin- és riboflavintartalma (B2-vitamin) is jelentősnek számít a gyümölcsök között. 10 dekában mindössze 35 kcal van, így fogyókúrában is megállja a helyét, ráadásul nem csak süteményekben, édességekben érdemes felhasználni, salátákban is nagyon finom.

2. Málnát marokszám

A málnát már az ókorban gyógynövényként is számon tartották, az eperhez hasonlóan alacsony a kalóriatartalma (100 grammban 29 Kcal), C vitamin és pektintartalma jelentős. Magas káliumtartalma segíthet a magyar lakosságra is jellemző rossz nátrium - kálium, magnézium arány javításában, a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának csökkentésében.

3. Kevesek kedvence - az egres

Az egres Magyarországon is őshonos gyümölcs, de sajnos nem tartozik a túlzottan népszerű gyümölcsök közé. Sok C-vitamint és pektint is tartalmaz, ez utóbbi jó gélképző, ezért gyakran használják más gyümölcsökből készült dzsemek kocsonyásítására is.

Bátrabbak nyári töltött káposztában is kipróbálhatják.

4. Piros, fekete, fehér

A piros, a fekete és a fehér ribizli is rengeteg káliumot, kalciumot tartalmaz, a feketeribizli kiemelkedően magas C-vitamintartalommal bír, és a daganatos megbetegedések megelőzésében szerepet játszó antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz.

5. Áfonya

Az áfonyát a gyümölcsök közül a legjobb antioxidáns forrásként tartják számon, bár nem túl magas C-vitamintartalma miatt a kutatók korábban nem túl sok figyelmet fordítottak erre a gyümölcsre. A bennük lévő antocián nevű vegyületek fontos szerepet töltenek be a szabadgyökök semlegesítésében, csökkentve a rák kialakulásának kockázatát. Egészségre gyakorolt hatása (és persze az íze miatt is) érdemes elsősorban nyersen fogyasztani.

6. Szeder

Ez a kissé savanykás ízű gyümölcs kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint az áfonya, magas rosttartalma segíti a bélrendszer megfelelő működését. Antioxidáns tartalma kiemelkedő, és tartalmaz luteint is, mely a szemet védi a káros ultraibolya sugárzástól. Várandósoknak is ajánlható, mivel sok folsavat tartalmaz.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

9 étel, melyet a nyárkedvenc lecsó ihletett

A lecsó a kedvenc nyári ételeink dobogósa – bár most tényleg eszméletlen drágának számít sajnos, néhány paradicsom és paprika, no meg némi hagyma felhasználásával és egy szuper recepttel simán feldobhatunk vele egytálételeket, húsokat, pitéket, rizses fogásokat is!

Nosalty

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.