Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez történik veled, ha egy hónapig nem eszel húst

Mindig izgalmas feszegetni a határainkat, ezúttal két húsevő kollégánk próbálta ki a vegetáriánus életet egy hónapig. Olvassátok beszámolójukat!

Tavaly novemberben vágtunk bele néhányan a szerkesztőségből különböző étrendi megszorításokat tartalmazó, egy hónapig tartó kihívásba. Volt, aki gluténmentesen, volt, aki gyorsan felszívódó szénhidrát-mentesen étkezett 30 napig, egy kollégámmal ketten pedig azt választottuk, hogy egy hónapig vegetáriánus lesz az étrendünk.

Alapból rendszeres húsfogyasztók vagyunk, de mindkettőnket foglalkoztatott már korábban, hogy kipróbáljuk a húsmentes étrendet. A vegetáriánus étrend egyébként szerintem nem annyira korlátozó, alapja, hogy nem eszünk húst, halat és tenger gyümölcseit, illetve semmilyen ezekből készült ételt, élelmiszert. Ugyanakkor az étrendben szerepelhetnek tejtermékek és tojás, és az ezekből készült ételek – tehát azt lehetett előre sejteni, hogy éhen halni nem fogunk.

Miért vágtunk bele?

Mint minden kihívásnál, ebben az esetben is önmagában valami újnak, szokatlannak a kipróbálása már motiváló erejű. Mi azért választottuk ezúttal a vegetáriánus kihívást, mert szerettük volna növelni a zöldségfogyasztásunkat, változatosabbá tenni az étrendünket, megismerni új recepteket, egy kicsit jót tenni a bolygónkkal. Nem utolsósorban azt is szerettük volna megtudni, hogy milyen érzés nem enni húst/halat egy hónapig, jobb lesz-e a közérzetünk, az energiaszintünk, lesz-e változás az alvási szokásainkban, fogunk-e fogyni, és hogy melyik étel(ek) hiányoznának a legjobban, ha hosszabb távon ebben az étrendben gondolkoznánk.

Lássuk, mi történt velünk egy húsmentes hónap alatt!

1. Nem is olyan vészes ez

Gyuri kollégámmal közös tapasztalat, hogy egy hónapig tartani ezt az étrendet sokkal könnyebb volt, mint vártuk. Ahogy előre sejthető volt, a legnehezebb feladat az étrend változatosságának fenntartása volt. Én pl. nem igazán tudtam kitalálni más feltétet a főzelékeimre, mint főtt- vagy tükörtojást, ráadásul nálunk éppen felújítás volt a lakásunkban, úgyhogy voltak napok, amikor a konyhába is alig jutottam be, nemhogy kreatív ételek főzésébe foghattam volna.

Gyuri két esetben ingott meg, de mindkétszer tartotta magát: egyszer egy hamburgerezőben kívánt rá egy rendes burgerre, de végül a vega verziót választotta, másik esetben pedig a céges hálaadási ebédnél a jól kinéző pulykasültnek is ellenállt. Neki legjobban a hamburger, a szalámis pizza és a füstölt kolbász hiányzott.

Én kétszer „bűnöztem” a 30 nap alatt, egyszer egy ritkán látott barátnőmmel és a családommal étkeztünk egy csodás tapas-bárban, ahol nem tudtam nemet mondani a jó minőségű, nagyon finom tintahalnak és kagylónak, a másik esetben pedig a falusi kolbásztöltő napon kellett megkóstolnom a húsmassza fűszerezését, és természetesen pár falatot a frissen kisült kolbászokból. Nekem igazából nem hiányzott ez alatt az egy hónap alatt semmi, de hosszú távon tudom, hogy nekem leginkább a jó minőségű házi kolbászok, sonkák, illetve a nagy klasszikusok, mint anyukám marhahúslevese vagy töltött paprikája hiányoznának.

2. Csapdába kerültünk

Gyuri írta le ezt az érdekes „csapdát”, amit én is meg tudok erősíteni, hogy mivel nem eszünk zsírdús felvágottakat, nehéz húsételeket, az ember egyértelműen érzi, hogy egészségesebben étkezik – és ezért sokkal megengedőbb más, 100%-ban vegetáriánus, ellenben nem annyira egészséges ételek felé. Ez a csapda egyértelműen a szénhidrátok irányába terelt minket, Gyuri így könnyebben ideologizálta meg magának a tészta- és csokievést, és én is örömmel konstatáltam, hogy minden édesség vegetáriánus, és egyik kedvenc ételem, a friss kifli sok vajjal szintúgy.

3. A menza extrém kihívás

Munkanapokon mindketten ugyanazon a munkahelyi menzán tudunk ebédelni, ahol húsevőként is nehéz volt jó minőségű ételeket vadászni, de ez a feladat vegetáriánusként szinte lehetetlenné vált. Nyilvánvalóan mindig rendelkezésre állt a rántott sajt+köret+saláta összeállítás, de amellett, hogy sajnos a rántott sajt nem igazán látott sajtot, heti 5 munkanapon ezt a menüt fenntartani nem lehetséges. Választhattunk még főzeléket tükörtojás feltéttel illetve a napi vegetáriánus kínálatból – ami leggyakrabban valamiféle tésztaétel volt. Ezeknek megfelelően hamar kiderült, hogy ha igazán jót szeretnénk tenni az egészségünkkel, akkor nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy otthon elkészített ebédet biztosítsunk magunknak.

4. Újdonságok a menüben

Amit sikerült mindkettőnknek megvalósítani, az az új ételek kipróbálása. Gyuri párja még egy szakácskönyvet is beszerzett, amiből aztán rendszeresen főztek, én pedig megpróbáltam feljavítani a viszonyomat a tofuval. Ez mondjuk nem annyira sikerült, újfent nem váltam tofurajongóvá, bár biztos bennem van a hiba, és én nem tudom jól elkészíteni. De főztem azért pár új ízesítésű főzeléket, sok levest és még több salátát.

5. Jobban éreztük magunkat

Gyuri az energiaszintje javulásáról számolt be, illetve mindkettőnket jóérzéssel töltött el, hogy a csökkentett húsfogyasztásunkkal talán jobb lett egy kicsit a világnak. Fogyni egyikőnk sem fogyott (ld. említett csapda fentebb), ugyanakkor nálam gyakorlatilag megszűnt az ebédeket követő kajakóma, sosem volt nehéz a gyomrom, ami egy nagyon érdekes és jóleső tapasztalat. Számomra pl. ez utóbbi ok egy nagyon erős érv a csökkentett hústartalmú étrend fenntartására.

Hogyan tovább?

Én személy szerint továbbra is kevesebb húst fogyasztok, mint korábban, elsősorban a felvágottfogyasztásomat csökkentettem, több sajtot eszem, és ha tehetem, akkor házon kívül is elsősorban húsmentes fogásokat választok. De nem élek vegetáriánusként, és szerintem kb. ez az irány marad is majd hosszú távon.

Hasonlóan érez Gyuri is, bár ő jobban rajta maradt a vegetáriánus étrenden. Az ünnepek alatt 1-2-szer fogyasztott húst, hogy ne bántsa meg a sokat készülő édesanyját, de igyekszik minimálisan tartani a húsfogyasztást. Sikeresnek ítéli meg a kihívást, egy lépésnek tartja a tudatosabb étrend felé. Az egyensúlyt keresi az étkezésben és igyekszik a szélsőségeket elkerülni.

A fentiekből talán kitűnik, hogy mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy próbáljon meg néha húsmentesen élni – akár csak heti 1-2 napot is, megéri majd, higgyétek el!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lilibe
lilibe Tue, 2019-01-08 21:04

6 évig nem ettem húst: egyszerűen nem voltam képes megenni, pedig nem akartam én vegán lenni... Egyébként tényleg nehéz változatosan étkezni hús nélkül. Külön gond, ha valahova látogatóba, vendégségbe megy az ember és kínálgatják... és tudják hogy régebben megetted.. Most már képes vagyok húst is enni, akkor, ha nem nekem kell a nyers alapanyagokkal dolgozni :-( Most sem szeretem különösebben, sőt előfordul, hogy nem vagyok képes megenni . De néha muszáj, mert cukorbetegséggel és sokféle ételallergiával élek, és ha teljesen elhagynám a húst, nagyon egyhangú lenne az étrendem, és mint ahogy cikkben is áll, hajlamos az ember eltolódni a tészták felé

salátasára
salátasára Mon, 2019-01-07 13:37

"...a céges hálaadási ebédnél a jól kinéző pulykasültnek is ellenállt."
Amerikában dolgozik netán?