7 dolog, amit akkor se dobj a szelektív hulladékgyűjtőbe, ha odavalónak tűnik

A szelektív hulladékgyűjtés ma már elengedhetetlen - de ahhoz, hogy jól csináld, néha elkél egy kis segítség. Mutatjuk, mit ne tegyél bele akkor sem, ha odavalónak tűnik!

A szelektív hulladékgyűjtés országonként változik - ma Magyarországon a papírt, a műanyagot és fémet gyűjthetjük külön az otthonunkban. Léteznek még szelektív gyűjtőpontok, ahol a színes és fehér üvegeinktől szabadulhatunk meg az újrahasznosítás reményében. Mégis, sok esetben hiába készül valami műanyagból, fémből, vagy papírból, nincs helye a neki való szelektívben. összegyűjtöttünk 7 dolgot, amit inkább a kommunális, vagy speciális hulladékgyűjtőbe tegyél!

1. Pizzásdoboz

A zsíros, szennyezett pizzásdoboz, bár általában újrahasznosítható hullámkartonból készül, nem kerülhet a a papírhulladékba, mivel a zsíros és olajos foltok miatt újrahasznosításra alkalmatlan. Megoldás lehet, ha kivágod azokat a részeket, amik zsírosak - ezek mehetnek a kommunálisba - , a tiszta pedig a papírhulladékba.

2. Polisztirolhab ételdoboz

A hungarocell-szerű, elől összekattintható fehér ételhordó, amivel gyakran találkozunk házhoz szállításkor, a lehető legrosszabb választás. Szelektíven nem lehet gyűjteni, olvasztáskor - a mikrózás is annak számít! - toxikus anyagok szabadulnak fel belőle, és mivel rendkívül rosszul záródik, általában még több méter folpack-kal is betekerik. Ha tehetjük, kerüljük el, ha mégsem, a kommunális hulladékba kerüljön használat után.

3. Blokk

A pénztártól való távozás után azonnal, de legkésőbb otthon, mikor helyére pakoljuk a zsákmányt, már dobjuk is ki a blokkot. Mivel papírszerűnek tűnik, könnyen azt hihetjük, hogy a papírok közt a helye, pedig nem. A hőpapírnak ugyanis van BPA-tartalma, ami újrahasznosításkor belekerül az új papírba - nagy mennyiségben pedig egészségre káros lehet. Menjen a kommunálisba!

4. Villanykörte

Üveg, igaz? Nem teljesen, hiszen a benne található egyéb fém alkotóelemek miatt nem kerülhet az üvegek közé. Nem beszélve arról, hogy a neoncsövekben sokszor higany is található, ami konkrétan mérgező. A világításra szolgáló hulladékokat inkább vigyük speciális gyűjtőhelyre, hogy ne szennyezzék a kommunális szemetet sem.

5. Szemüveg, ablak, üvegtál

Bár mindegyik üveg, nem valók az üveghulladék közé - az edzett szemüveglencséknek, a törött jénai tálaknak és borospoharaknak nagyon magasan van az olvadáspontjuk, így nem tudják egyszerre beolvasztani a boros-, sörös- vagy éppen befőttesüvegekkel.

6. Buborékfólia

Gyerekkorunk kedvenc játéka, és valljuk be, még ma sem tudunk ellenállni, hogy egy-két darabot kipukkantsunk belőle, ha a kezünkbe akad. A feldolgozása azonban speciális technikát igényel, amivel a legtöbb műanyagfeldolgozó nem rendelkezik. Inkább a kommunálisba dobjuk - vagy tegyük el, és használjuk fel legközelebb is!

7. Műanyag ételhordó

Szuper, hogy nem eldobhatót használunk, de egy bizonyos idő után a tartósabb műanyag ételhordók is eldeformálódhatnak, eltörhetnek, vagy véglegesen elszíneződhetnek. Ha muszáj kidobnunk a dobozt, ne a szelektívbe tegyük, mert ezek a dobozok sokkal magasabb hőfokon olvadnak meg, mint az átlag műanyag, így nem keverhetőek.

Ezeket olvastad már?

(via: okoanyu.blog.hu, hellovidek.hu)

Címlapról ajánljuk

További cikkek