Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért nem lehet kapni testre permetezhető szúnyogriasztó szereket, üresek a polcok

Elfogyott a szúnyogriasztó a boltok polcairól az idei invázió miatt, de a gyógyszertárakban sem lehet már kapni. Állítólag már úton vannak az újabb szállítmányok.

Az időjárás miatt elárasztották a szúnyogok az országot, a nedves de meleg idő kedvezett a vérszívók szaporodásának, míg a gyérítést (köznapi nevén szúnyogirtást) nehezítette az időjárás. Ugyanis a rendkívül meleg időjárás hatással van a szúnyogok viselkedésére, a rovarok ilyenkor a szokásosnál később mutatnak aktivitást, tovább maradnak a növényzetben elrejtőzve.

Ennek következtében pedig elfogytak a boltok polcairól a testre permetezhető szúnyogriasztó szerek – írja az Index cikke alapján a 24.hu. A gyógyszertárakban is hiány van, rendelni sem tudnak – ami érkezik, azt nyitás után két-három órával elkapkodják.

A gyártók és forgalmazók logikus érdeke az lenne, hogy kaszáljanak a szúnyoginvázión. Az egyik gyártó, a Henkel viszont azt közölte: a szúnyogriasztók erősen szezonálisak, és mindig az előző év alapján próbálják megtippelni a keresletet. Az időjárással nem kalkuláltak előre, így a rendelkezésre álló készletet elkapkodták, de jelenleg is több nagyobb szállítmány várható, napokon belül ismét a polcokra kerülhetnek a termékek.

Nemcsak a mennyiséggel van gond, ugyanis Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, más néven ázsiai zebraszúnyog. A rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője.  Európában ebből a csípőszúnyogból már kimutatták a sárgaláz vírusát, a nyugat-nílusi vírust, a japán encephalitis vírusát, továbbá potenciális terjesztője a zikavírusnak is.

És ezeket olvastad már?

via Index / 24.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!