5 étel, ami csökkenti a gázosodást

Kellemetlen, fájdalmas és kényelmetlen: a kiadós, rostban gazdag étkezések után jelentkező puffadás olyasmi, amit a legtöbben igyekszünk elkerülni. De mit tehetünk, ha mégis jelentkezik?

Ahogy említettük, a bélflóránk állapota mellett főként az étkezésünk felelős azért, ha fokozott gázképződést tapasztalunk. Vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten felfújnak, ilyen például a bab és a lencse. De a táplálkozásunk módja is hatással lehet erre: amikor gyorsan eszünk, sok levegőt nyelünk, így szintén tapasztalhatjuk a jól ismert kellemetlenségeket.

A puffadás mértékét különféle ételekkel is csökkenthetjük

Az ételek mellett az energiaszintünk csökkenése is okozhat ilyesmit. Amikor a sejtjeink nem képesek elegendő energiát termelni, felborul a bélrendszerünk kényes egyensúlya. Ilyenkor olyan helyekre jut oxigén, ahová nem kellene, elpusztítva a jó baktériumokat, és lehetőséget adva a káros baktériumok elszaporodásának. Amikor ezek megtelepszenek a testünkben, megakadályozzák a rostok hatékony lebontását, ami gázképződéshez és puffadáshoz vezet.

Ha szeretnénk ezt elkerülni, akkor az elsődleges célunk a sejtszintű energia termelésének növelése - ez azok számára különösen fontos, akik hajlamosak a puffadásra. Nekik olyan ételeket kell fogyasztaniuk, amelyek elegendő tápanyagot biztosítanak az anyagcsere működéséhez. Amikor pedig jelentkezik a puffadás, a következő élelmiszereket érdemes bevetni – amiket egyébként megelőzésképp is fogyaszthatunk.

Kattints a galériára, és ismerd meg ezeket az ételeket!

Forrásunk volt.


Még több szuper alapanyag:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...