Az IGAZI bolognai sosem volt spagetti – Ezek a tökéletes ragu titkai

Gyakran megesik, hogy egyes nemzetek tradicionális ételei torzulva kerülnek át más országok konyháiba: a bolognai ragu például iskolapéldája az ilyen félrefordításoknak. Hiszen ég és föld választja el egymástól a zsírban tocsogó, száraz húsos spagettit és a gazdag ízeket felvonultató, szaftos raguban dőzsölő szélesmetéltet. Nézzük, pontosan mi!

A bolognai spagetti kifejezés hallatán több dolog is eszünkbe juthat: a kedvenc menzás tésztánk, a legkedvesebb komfortételünk, egy totális gasztronómiai félreértés.... Nos igen, sajnos kénytelenek leszünk szembenézni azzal a csúnya igazsággal, hogy a tészta, amit istenítünk, nem létezik, sőt, mi több, egy hatalmas pofon a tradicionális olasz konyha arcán. Persze nem vagyunk (teljesen) okolhatóak a félrefordításért, de azért jobb, ha megismerkedünk a bolognai valódi arcával, a több órán át rotyogtatott, minőségi alapanyagokból készített, szigorúan szélesmetélten tálalt sűrű raguval, ami kisujjal kenterbe veri a menzák zsírban úszó, száraz húsos verzióját.

Az eredeti bolognai ragu receptjéért kattints a képre!

Mivel a bolognai ragu alapreceptje viszonylag egyszerű és egyértelmű (mint a legtöbb tradicionális olasz recept), ezért a tökéletes végeredményt nem apró trükkökkel és technikai bravúrokkal érhetjük el, hanem sokkal inkább a hagyományok tiszteletben tartásán keresztül.

Mondhatnánk, hogy az igazán finom bolognai legfontosabb összetevője a türelem – amire a többórás, lassú főzés során biztosan szükségünk lesz.

Ezen kívül persze érdemes minőségi alapanyagokkal dolgoznunk, ugyanis egy silány hozzávaló bármelyik ponton képes elrontani a ragu ízét és állagát. A sofrittóhoz felaprított hagyma, répa és szárzeller, a lepirított darált hús (marha és sertés), a hozzáöntött vörösbor és passzírozott paradicsom, illetve a gazdag alaplé – mindezek az összetevők csak akkor képesek egy egésszé összeállni, ha önmagukban is kellően frissek, zamatosak, ízesek.

Az eredeti bolognai ragu receptjéért kattints a képre!

Tegyük különleges alkalommá a bolognai megfőzését (adjunk magunknak időt és energiát, türelmet és figyelmet), hogy utána annak elfogyasztása is hasonlóan ünnepi lehessen. Jó főzést, jó étvágyat!

Az eredeti bolognai ragu receptjéért kattints a képre!

Az eredeti bolognai ragu teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Az eredeti bolognai ragu receptjéért kattints a képre!

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Címlapról ajánljuk

Indul a projekt, ami segít jobban átlátni a boltok „fenntartható”...

Ugyan mindannyian törekszünk arra, hogy vásárlásaink során a fenntarthatóbb és egészségesebb termékeket emeljük le a polcról, ez a döntés sajnos nem mindig ilyen egyszerű vagy egyértelmű. Ezen a helyzeten próbál majd javítani a Consumers' Understanding of Eating Sustainably nevet viselő európai uniós projekt, amelyben a Tudatos Vásárlók Egyesülete is résztvesz.

Nosalty

További cikkek