Így lesz sok-sok epred otthon, akár balkonládában is

Az eper szinte mindenki kedvenc gyümölcse, kérdezzetek csak körbe az ismerősök körében. Próbálkozzunk meg otthoni termesztésével az alábbi tippek segítségével, és dúskáljunk a piros szemekben!

Az eperszezon közeleg, érnek a kis piros szemek, melyek minél apróbbak és sötétebbek, annál édesebbek. Létezik ember, aki nem szereti az epret? Egy hátulütője, hogy egyre drágább, szóval már csak ezért is érdemes megpróbálkozni azzal, hogy otthon termesszük. A jó hír, hogy nemcsak szabadföldön, de balkonládában is sikerünk lehet vele! Tippek, hogy gazdag epertermésünk legyen:

Termesszünk otthon epret!

Mikor ültessük?

Várjuk ki a melegebb időt, amikor a talaj sem hideg, ez általában április legeleje. Ennél sokkal tovább viszont nem nagyon érdemes várni az ültetéssel.

Az eper jól bírja a hideget, így a téli hidegek nem okoznak különösebb gondot a növénynek, de fontos, hogy ne ültessük el addig, amíg a talaj fagyott

- írja a Sokszínűvidék.

Hova ültessük?

Az eper kedveli a napos, jó vízelvezetésű helyeket, így a legjobb neki egy déli vagy délkeleti fekvésű terület. Jó minőségű, homokos, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajba ültessük.

Palántázás

Az eperpalántákat 30-40 centiméter távolságra érdemes ültetni egymástól, a sorok közötti távolság pedig 60-90 centiméter körül legyen, hogy a növényeknek elegendő tér álljon rendelkezésükre. Ültetés előtt érdemes jó minőségű komposzttal vagy műtrágyával trágyázni a talajt, hogy szépen fejlődhessenek a növénykék.

Fontos, hogy ne locsoljuk túl a talajt, a gyökerek ugyanis elrohadhatnak a sok nedvességtől! Ha a vízelvezetés nem garantált, magaságyás ajánlott.

Balkonládás termesztés

Az epernek elegendő helyre van szüksége, így legalább 30 centiméter mélységet és szélességet biztosítsunk a balkonládában az egyes növényeknek. Válasszunk olyan helyet, ahol legalább 6-8 óra napsütés éri a növényt.

Túl száraz ne legyen a talaj, de a túlöntözés jóval nagyobb ellensége. Az eper a tápanyagokat is szereti, így érdemes tápoldatozni heti egyszer.

Forrásunk volt.


Még több növény itt:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...