Így lehet fűszernövényektől bokros a te erkélyed is

Tavasszal, amikor végre süt a nap és nyílnak a virágok, mindenki örülne egy kiskertnek. Ha saját kertje nem is, de erkélye vagy ablakpárkánya minden lakásnak van. És szerencsére vannak olyan fűszernövények, amik még a legegyszerűbb balkonládában is megélnek.

Nincs annál jobb, amikor az ember a saját veteményesében megtermelt zöldségekből, fűszernövényekből főzhet. A városi lakosok számára azonban ez elérhetetlen álomnak tűnik. Bár saját zöldségeskertünk nincs, lakásban élve sem kell lemondanunk a kertészkedésről. Az első tavaszi hónapok ideálisak arra, hogy belevágjunk a városi növénynevelésbe. A legegyszerűbb fűszernövényeket még a kezdők is biztosan fel tudják nevelni.

Így lehet fűszernövényektől bokros a te erkélyed is

Hogyan vágj bele?

Első lépésként keresd meg azt a pontot az otthonodban, ahol szeretnéd elkezdeni a kiskerted. Ez lehet az erkélyed vagy az ablakpárkányod, de akár a lakás egy naposabb szobája is. A fűszernövények a félárnyékos helyeket kedvelik, szerencsére öntözésen és napfényen kívül nincs sok igényük.

Vásároljunk szimpatikus cserepeket vagy ládákat, érdemes olyat választani, aminek az alja lukas, hogy a felesleges víz kifolyhasson. Ezen kívül már csak némi virágföldre és palántákra vagy magokra lesz szükségünk.

A cserepesen vásárolt fűszernövényeket egyszerűen át tudjuk ültetni a saját ládáinkba, magról kissé nehezebb új palántákat nevelni, de nem lehetetlen. A kakukkfű, a rozmaring, a zsálya és a snidling beltéren, heti egy öntözés mellett, műanyag fóliával letakarva, 2-4 hét alatt kinő. Ezután a palántákat át lehet ültetni nagyobb edénybe, majd kiköltözhetnek az erkélyre, párkányra.

Mire figyelj oda?

A tavaszi időszak ideális a magról növesztésre, de a változékony időjárás könnyen véget vethet növényeink életének. Biztosítsunk a fűszereinknek olyan helyet, ahol nincsenek kitéve esőzésnek, de erős napsütésnek sem. Vigyázzunk a tavaszi fagyokkal, ha visszatérnének a mínuszok, inkább vigyük be a lakásba a palántákat.

Amikor már növekedésnek indulnak a növények, fontos, hogy rendszeresen visszavágjuk őket, így dúsabbak és frissebbek lesznek. Persze ez nem fog gondot jelenteni, ha a konyhában használod majd a fűszereket.

Ha kis térben dolgozunk, de sok növényt szeretnénk nevelni, ne préseljük össze őket, mivel nem lesz elég helyük a növekedésre. Ehelyett inkább próbáljuk ki a függőleges fűszernövénytartókat vagy lógatott cserepeket.

Bátran próbálkozz különféle magokkal és palántákkal. Lehet, hogy elsőre nem fog mindegyik növény kikelni vagy megmaradni, de ahogy mindenben, a kertészkedésben is fontos a gyakorlás.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Még több tipp, ha belevágnál a kertészkedésbe:

Címlapról ajánljuk

„Ne higgyük, hogy következmények nélküli egy eszméletlen nagy kajálás” –...

Ha húsvét, akkor családi és baráti összejövetelek, nagy evés-ivások, amikor tányérra kerül a füstölt sonka, a majonézes saláta, mindenféle (tojásos) kence és az illatos kalács. De hogyan érdemes ételintoleranciával ilyenkor az asztalhoz ülni, hogy ne maradjunk ki a jóból? Szabó Adrienn klinikai dietetikussal és fenntartható táplálkozási szakértővel beszélgettünk nehézségekről és lehetőségekről, hogy a húsvét mindenkinek jóízűen teljen.

Nosalty

További cikkek