A járvány sajnos idén is nagyban befolyásolhatja a hazai eper árát

Egy fiatal hazai epertermesztő beszélt a magyar helyzetről, az ország egyik kedvenc gyümölcsének szezonjáról és az eperárakról is.

A HírősEper.hu-hoz tartozó Rozmán-Gál Annamária fiatal gazdával készített interjút a magyar eper helyzetéről a Hellovidék.

A szamóca a legkézimunkaigényesebb gyümölcs. Az adott szezontól, és az aktuális érési folyamattól függően, a nagybani piaci árbevétel 15-20%-ába is kerülhet pusztán a gyümölcs leszedetése

– meséli Rozmán-Gál Annamária.

Hozzáteszi, hogy ez is csak egy része a kiadásoknak, ugyanis az ápolási munkák sem olcsók – kevesen tudják, hogy a minőségi szamóca termesztése igazán csak az egy éves tenyészidejű kultúrában lehetséges.

Változások az árakban és a kínálatban

Arra a kérdésre, hogy hogyan változott az eper ára az utóbbi időszakban, elmondta, hogy a járvány hatása természetesen ebbe a szektorba is begyűrűzött.

Az eper ára a tavalyi évben igencsak megnőtt, hiszen a járványügyi korlátozások miatt kevés volt a megszokott - és jóval olcsóbb - import eper, így a vásárlók a megbízhatóbbnak ítélt magyar árut vásárolták.

Sajnos azonban mai napig vannak árusok, akik a görög epret magyar ládákban árulják, ezzel átverve vásárlóikat – az íz azonban elárul mindent, hiszen a hazai általában jóval finomabb.

Reméli, hogy hamar felmelegszik az idő

A szabadföldi szamóca biztonságosan kitelelt, egyenlőre nem virágzik, de tavaly is láttunk május elején -2 C fokot a pirosodó eprek között. Egy textil alapanyagú takarófóliával mínusz pár foktól még meg tudjuk védeni a kinyílt virágokat,

 A termelői piacokat főleg a fővárosban keresik

A fiatal gazda elmondása szerint a vidéki zöldségesek nagy szívfájdalma, hogy forgalmuk évről évre csökken, mert a legtöbben a multikban veszik meg a gyümölcsöt és zöldséget, jóval olcsóbban, de silányabb minőségben. Ez a termelőknek is rossz, hiszen a kiskereskedő harmad annyi áron veszi át tőlük a jó minőségű árut, mint amennyiért a multi árulja a saját termékét.

"Mi igyekszünk úgy alakítani az árat, hogy a vevőknek és nekünk is elfogadható legyen."


Még több tavasz itt:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.