Itt az ideje, hogy nyíltan beszéljünk a járvány alatt felszedett kilókról, és másként kezdjünk el gondolni az étkezésre

Dr. Lukács Liza pszichológus, aki maga is megjárta az evészavarok szélsőségeit, a túlsúly lelki hátteréről, akaraterőről és gyerekkori anorexiáról beszélt a 24.hu interjújában. Gondolatai mindenki számára tanulságosak lehetnek, még akkor is, ha semmilyen evéssel kapcsolatos problémával nem küzdünk.

A koronavírus-járvány teljesen megváltoztatta az életünket. Átalakultak a mindennapjaink, ami az étkezési szokásainkra is hatással volt. Valószínűleg előbbinek köszönhető, hogy sokunk a karantén alatt jó pár kilót felszedett, amire laikusként egyszerű magyarázatot adtunk: unalmunkban ettünk. A szakértő szerint azonban sokkal összetettebb ez a kérdés.

Alapos lélektani munka kell ahhoz, hogy megváljunk a komoly túlsúlytól. | fotó: Artem Labunsky (Unsplash)

Dr. Lukács Liza közel két évtizede foglalkozik az evészavarokkal egyéni és csoportos konzultációk, tréningek formájában, valamint elméleti szinten. Nevéhez fűződik a pszichológiai éhség típusainak leírása, és az, hogy Magyarországon az úgynevezett érzelmi éhségről kezdtünk beszélni. Az éhes lélek gyógyítása című könyve 2010-ben jelent meg, nemrégiben pedig Hogyan szeretsz? című kötete is a boltokba került, ennek apropóján készített vele interjút a 24.hu.

Dr. Lukács Liza pszichológus, maga is megjárta az evészavarok szélsőségeit

Az evés és a koronavírus viszonya

Szerinte a koronavírus-járvány miatt kialakult ingeréhség, kapcsolatéhség, cselekvési éhség és elismeréséhség többletfogyasztásra készteti azokat is, akik korábban nem evéssel igyekeztek kitölteni a bennük keletkezett űrt. Véleménye szerint beszűkült világunk hangsúlyosabbá teheti az étkezések által nyújtott élvezeteket azok számára is, akiknél eddig ezzel nem volt probléma.

Dr. Lukács Liza szerint a járvány hosszú távon is befolyásolja majd az étkezési szokásainkat, és azt, hogyan gondolkodunk az evésről:

Az, hogy most van, most élvezzük, nagyon erősen belénk ivódik, és azért is fontos, hogy az evéshez való viszony témává váljon, a helyére kerüljön a túlsúllyal küzdők életében, mert ha így haladunk tovább, akkor az elhízás aránya és mértéke mind a felnőttek, mind a gyerekek körében fokozódni fog

– mondja a 24.hu interjújában.

Véleménye szerint a lényegi elem a fogyásban és az evészavarból való gyógyulásban is az, hogy másként kezdjünk el gondolni az étkezésre. Bár ez hosszadalmas munka, de ha a helyükre kerülnek a dolgok, utána már tartós lesz a változás, és elkerülhetjük a jojóeffektust is. „Az elhízásban az evéshez való viszonnyal is foglalkozni kell, különben, ha le is fogy a személy, hamar visszahízik.”

Túlsúly, testpozitivitás, fiatalkori evészavar

A doktornő szerint azt kéne hangsúlyozni, hogy a túlsúlyos embereknek más az evéshez való viszonyuk. Ezek alapvetően tanult viselkedésformák, amelyek során az evés összefonódik más problémákkal, és sokszor az egyetlen válságkezelési módszerré válik.

Az interjú során szóba került a testszégyenítés, testpozitivitás, illetve a fat acceptance (a kövérség elfogadása) nevű mozgalom is, amire a szakértő csak annyit mondott: „ez hatalmas gumicsont átkötve egy piros szalaggal.”

Véleménye szerint az evészavarral küzdőknek huszadrangú dolog, mit gondolnak róluk mások, hiszen ezeket az embereket sokkal jobban foglalkoztatja az, hogy ők hogyan érzik magukat a bőrükben.

Magyarország evészavarok frontján elég rosszul áll, hiszen a friss adatok szerint a lakosság hatvankét százaléka túlsúlyos. Bár ez is nagyon aggasztó, de talán még ijesztőbb, hogy az evészavarok életkori előre csúszása látható, vagyis hogy főleg az anorexia, és valamelyest a bulimia is sokszor tízéves kor alatt elkezdődik. Ezt a doktornő azzal magyarázza, hogy a gyerekek hamarabb érnek, és komolyan befolyásolják őket a közösségi médiában látott szépségideálok is.  

Ha szeretnél még többet megtudni az evészavarokról és annak kezeléséről, akkor olvasd el a teljes interjút Dr. Lukács Lizával ITT!


Még több hasznos cikk a fogyással kapcsolatosan:

Forrásunk volt.

Fotó: Facebook

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek