Így készül a káprázatos külsejű vérnarancsos pite

Ki ne fuss a vérnarancsszezonból úgy, hogy nem készítettél még semmit vele! Íme egy színpompás pite és egy saláta receptje, ezeket nagyon ajánljuk.

Frissen préselve, turmixba, és csak úgy gerezdekre szedve is isteni a vérnarancs, de a leggyönyörűbb arcát karikákra vágva, egy pite tetején mutatja meg. Örvendeztesd meg magad a készítésével, és másokat a látványával, ízével készíts vérnarancsos fogásokat ebben a hónapban!

Vérnarancsos pite - receptet itt találsz hozzá!

Olyan szép, elájulsz

Hogy lehet ilyen szép? Mitől lesz szivárványos a belseje? Szerintem az a legszebb fajta, aminek nem teljesen egyszínű vörös a húsa, hanem színátmenetes. Bármilyen okosnak gondoljuk magunkat, a héjából akkor sem tudunk messzemenő következtetéseket levonni, vajon milyen lesz megpucolva maga a gyümölcs. Egy kívül teljesen sima narancs színű is lehet belül sokszínű, sőt, még sötétbordó is! Valamilyen oknál fogva az enyhén bordós foltokkal tarkított narancsokat szoktam kiválasztani. Simán előfordul, hogy szinte semennyire nem bordók belülről, de valahogy ezekben bízom a legjobban. A pitéhez és a salátához vásárolt tíz darab mérlege: egy szinte tiszta bordó volt, a többi pedig enyhén bordó foltokkal tarkított. Nincs mese, költözni kell, irány dél, a Földközi-tenger legnagyobb szigete!

Vérnarancsos pite - kattints a képre a receptért!

Ezt kell tudni a vérnarancsról:

  • Narancsot már az ókortól kezdődően termesztenek Olaszországban. Maga a vérnarancs Szicíliában terem, Catania, Siracusa és Enna tartományokban.
  • Ha fáját máshol ültetnéd el, nem teremne vérnarancsot, csak sima narancsot. Valószínűleg a talaj összetétele, az időjárás, a hűvös éjszakák és forró nappalok kombinációja segíti vöröses színének kialakulását.
  • Narancs színét -mint mondjuk a répa vagy a tojássárgája -a karotintól kölcsönzi, vöröses árnyalatait pedig a magában kialakított antocianintól kapja.
  • Változatai: Moro, Tarocco és a Sanguinello
  • Napi C-vitamin-szükségletünket csupán egy darab Tarocco fajtájú vérnarancs elfogyasztásával megoldhatjuk.
  • Más narancsok közül nemcsak színével tűnik ki, sokkal intenzívebb, édeskésebb az íze, mely hosszan tart,a végén pedig egy kis fanyarság is szövődik belé, ami még izgalmasabbá teszi!

Nosalty zöldtipp:

A fel nem használt vérnarancs héjat vágd vékony csíkokba, és egy szórófejes flakonban, ecet + víz hozzáadásával készíts belőle konyhai tisztítószert!

Isteni vérnarancsos pite - kattints a receptért ide vagy a képre!

Szivárványpite

Ahogy a vérnarancs az édes narancs egy mutáns változata, ez a pite tulajdonképpen egy pici változtatással készített lemon curd pie. Ez a csavar pedig a citrom vérnarancsra cserélése. Miért pont ezt a szépséget választottam? Ebben az angol pitekülönlegességben élvezhető a legjobban a citrushatás. Egy fordított sütiben lehet, hogy jobban érvényesül a narancsszeletek látványbeli összhatása, de olyan frissességet soha nem tudunk vele összehozni, mint ebben a bomba színű csodában. Ha még izgalmasabban szeretnétek tálalni, süssétek hosszúkás, téglalap formájú sütőedényben. Egészen különleges, a piték újhullámja!

Nosalty tipp szerelmeseknek:

Készítsd el Valentin-napra ezt a sütit szívalakú formában, a tetején szivárványos narancsszeletekkel és vékony szirupcsíkokkal!

Vérnarancsos vitaminsaláta

Vitaminbomba saláta

Itt engedd el a fantáziád! Tegyél zöld leveleket, uborkát, bébispenótot és/vagy rukkolát a tál aljára. Erre jöhet az energiabomba avokádó, színezőnek piciny paradicsomok, lilahagyma, goji bogyó, és a tetejére sok-sok mag, akár gránátalmamag is! Fizetésnapon pisztáciát is szórhatsz rá. Ne lepődj meg a párosításon: próbáld ki füstölt lazaccal is! Ha a halat nem kedveled, tegyél a tányérra eszméletlen vékonyra szeletelt érlelt sonkát, mondjuk pármait. Édesköménnyel nagyon különleges lesz. Szicíliában egyszerűen, kifilézve, érlelt olívabogyóval kínálják a vérnarancsot. Az így összeállított vérnarancsos salátát tálald délben bulgurral, este egy mozzarellával vagy burrataval. Friss zöldfűszerek közül jól áll neki a kapor, a menta, és a különböző színes csírák, díszítsd, ízesítsd velük!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?