Döbbenetes, mennyit drágultak egy év alatt a különböző élelmiszerek

Jelentősen drágultak az élelmiszerek az utóbbi egy évben, és úgy tűnik, további növekedésre kell felkészülnünk a következő hónapokban.

Még tovább emelkedett az alapvető élelmiszerek, vagy azok előállításához szükséges alapanyagok ára az Agrárközgazdasági Kutatóintézet májusi-június elejei jelentései alapján. Sok zöldség ára emelkedett a közelmúltban, de például a gyümölcsök közül míg az import görögdinnyéhez is drágábban juthatunk hozzá, addig a behozott spanyol őszibarack és kajszi ára mérséklődött tavalyhoz képest. Az állati eredetű termékek sem úszták meg az árváltozást, nőtt a tojás ára, de már a pékáruknál is további drágulására lehet számítani – írja a portfolio.hu.

Több száz forint a különbség

Az AKI (Agrárközgazdasági Kutatóintézet) szerint május közepén jelent meg a Budapesti Nagybani Piac választékában kilogrammonként 2200 forintért a hazai zöldborsó és a zöldbab, míg a 20. héten előbbit kilogrammonként 1800 forintos áron kínálták, addig utóbbi 1900 forint volt. Az előző évekhez képest mind a két hüvelyes ára megemelkedett. Tavaly ugyanezen a héten a zöldborsó kilója csupán 1600 forintba került, míg a zöldbab a 22. héten 1650 forintos áron szerepelt első alkalommal a felhozatalban.

Döbbenetes! Ennyit drágultak egy év alatt a különböző élelmiszerek

Nem minden drágult

A belföldi újburgonya átlagára a 20. hétre kilogrammonként 325 forintra csökkent, így ára 7 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A Spanyolországból importált őszibarack és kajszi átlagára mind éves összehasonlításban, mind az elmúlt hetihez képest csökkent a 20. héten - a tájékoztatnak a jelentésben, hozzátéve, hogy az őszibarackot (1140 forint/kilogramm) az egy évvel korábbival összehasonlítva 4, az előző hetihez viszonyítva 19 százalékkal alacsonyabb áron kínálták. A kajszi 1355 forint/kilogramm heti átlagára 18, illetve 4 százalékkal ugyancsak lefelé módosult.

A sertéshús ára is csökkent

Az AKI adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 15 százalékkal volt alacsonyabb 2021 áprilisában 2020 azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 8,9, a sertéscombé 9,2 százalékkal csökkent ugyanekkor.

A tejtermékek viszont drágultak

Az AKI adatai szerint a nyerstej országos termelői átlagára kilogrammonként 111,8 forint volt idén áprilisban, tehát 2021 áprilisában a 2021. márciusihoz képest 5 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A hazai előállítású tejtermékek közül 5-5 százalékkal emelkedett a natúr vajkrém és a kefir értékesítési ára, emellett 3 százalékkal drágult a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, 2-2 százalékkal a tehéntúró és az ömlesztett sajt. A natúr joghurt és a trapista sajt értékesítési ára stagnált, míg a tejfölé 1 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 2 százalékkal, az adagolt vajé 5 százalékkal csökkent.

Brutális drágulás a pékáruknál és nincs megállás

Áprilisban átlagosan 393 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért, közel 14 százalékkal többet az előző év hasonló időszakához képest. Ugyanezen időszakban majdnem 15 százalékkal drágult a zsemle is, kilónként 31 forintra a KSH adatai alapján.

Csaknem 10 százalékkal kevesebb búza termett Európában a szélsőséges időjárás miatt tavaly az azt megelőző évhez képest, emiatt az új búza újabb drágulást hozhat magával, ami várhatóan júniusban vehetünk majd észre.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek