Döbbenetes, mennyit drágultak egy év alatt a különböző élelmiszerek

Jelentősen drágultak az élelmiszerek az utóbbi egy évben, és úgy tűnik, további növekedésre kell felkészülnünk a következő hónapokban.

Még tovább emelkedett az alapvető élelmiszerek, vagy azok előállításához szükséges alapanyagok ára az Agrárközgazdasági Kutatóintézet májusi-június elejei jelentései alapján. Sok zöldség ára emelkedett a közelmúltban, de például a gyümölcsök közül míg az import görögdinnyéhez is drágábban juthatunk hozzá, addig a behozott spanyol őszibarack és kajszi ára mérséklődött tavalyhoz képest. Az állati eredetű termékek sem úszták meg az árváltozást, nőtt a tojás ára, de már a pékáruknál is további drágulására lehet számítani – írja a portfolio.hu.

Több száz forint a különbség

Az AKI (Agrárközgazdasági Kutatóintézet) szerint május közepén jelent meg a Budapesti Nagybani Piac választékában kilogrammonként 2200 forintért a hazai zöldborsó és a zöldbab, míg a 20. héten előbbit kilogrammonként 1800 forintos áron kínálták, addig utóbbi 1900 forint volt. Az előző évekhez képest mind a két hüvelyes ára megemelkedett. Tavaly ugyanezen a héten a zöldborsó kilója csupán 1600 forintba került, míg a zöldbab a 22. héten 1650 forintos áron szerepelt első alkalommal a felhozatalban.

Döbbenetes! Ennyit drágultak egy év alatt a különböző élelmiszerek

Nem minden drágult

A belföldi újburgonya átlagára a 20. hétre kilogrammonként 325 forintra csökkent, így ára 7 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A Spanyolországból importált őszibarack és kajszi átlagára mind éves összehasonlításban, mind az elmúlt hetihez képest csökkent a 20. héten - a tájékoztatnak a jelentésben, hozzátéve, hogy az őszibarackot (1140 forint/kilogramm) az egy évvel korábbival összehasonlítva 4, az előző hetihez viszonyítva 19 százalékkal alacsonyabb áron kínálták. A kajszi 1355 forint/kilogramm heti átlagára 18, illetve 4 százalékkal ugyancsak lefelé módosult.

A sertéshús ára is csökkent

Az AKI adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 15 százalékkal volt alacsonyabb 2021 áprilisában 2020 azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 8,9, a sertéscombé 9,2 százalékkal csökkent ugyanekkor.

A tejtermékek viszont drágultak

Az AKI adatai szerint a nyerstej országos termelői átlagára kilogrammonként 111,8 forint volt idén áprilisban, tehát 2021 áprilisában a 2021. márciusihoz képest 5 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A hazai előállítású tejtermékek közül 5-5 százalékkal emelkedett a natúr vajkrém és a kefir értékesítési ára, emellett 3 százalékkal drágult a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, 2-2 százalékkal a tehéntúró és az ömlesztett sajt. A natúr joghurt és a trapista sajt értékesítési ára stagnált, míg a tejfölé 1 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 2 százalékkal, az adagolt vajé 5 százalékkal csökkent.

Brutális drágulás a pékáruknál és nincs megállás

Áprilisban átlagosan 393 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért, közel 14 százalékkal többet az előző év hasonló időszakához képest. Ugyanezen időszakban majdnem 15 százalékkal drágult a zsemle is, kilónként 31 forintra a KSH adatai alapján.

Csaknem 10 százalékkal kevesebb búza termett Európában a szélsőséges időjárás miatt tavaly az azt megelőző évhez képest, emiatt az új búza újabb drágulást hozhat magával, ami várhatóan júniusban vehetünk majd észre.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...