Sehol sem drágult akkorát a kenyér, mint Magyarországon

Mindenkit leköröztünk a drágulás mértékével, ráadásul nem is kicsit.

18 százalékkal drágult átlagosan a kenyér az elmúlt egy év alatt az EU-ban – ez derül ki az Eurostat adataiból. Míg Franciaország és Hollandia nagyjából 10 százalékos emelkedéssel megúszta az emelkedést, addig Észtország és Szlovákia 32,2 százalékos, Litvánia 33,2 százalékos, Magyarország pedig toronymagasan 65,5 százalékos drágulást produkált.

Kiugróan teljesített Magyarország a kenyér drágulását érintően

Az Eurostat szerint az élelmiszer-drágulás egyik fő oka az ukrajnai háború, ugyanis Oroszország és Ukrajna is kulcsfontosságú alapanyag-beszállító. A hvg.hu cikke szerint Magyarországon már a háború kitörése előtt jelezték a pékek, hogy a malmok meg fogják emelni a liszt árát.

A kenyér drágulása a súlyos nyári aszálynak is köszönhető, a gabonatermés ugyanis gyenge lett, az energiaköltségek pedig megugrottak, nem is beszélve a nagyobb bérköltségekről.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.