Sehol sem drágult akkorát a kenyér, mint Magyarországon

Mindenkit leköröztünk a drágulás mértékével, ráadásul nem is kicsit.

18 százalékkal drágult átlagosan a kenyér az elmúlt egy év alatt az EU-ban – ez derül ki az Eurostat adataiból. Míg Franciaország és Hollandia nagyjából 10 százalékos emelkedéssel megúszta az emelkedést, addig Észtország és Szlovákia 32,2 százalékos, Litvánia 33,2 százalékos, Magyarország pedig toronymagasan 65,5 százalékos drágulást produkált.

Kiugróan teljesített Magyarország a kenyér drágulását érintően

Az Eurostat szerint az élelmiszer-drágulás egyik fő oka az ukrajnai háború, ugyanis Oroszország és Ukrajna is kulcsfontosságú alapanyag-beszállító. A hvg.hu cikke szerint Magyarországon már a háború kitörése előtt jelezték a pékek, hogy a malmok meg fogják emelni a liszt árát.

A kenyér drágulása a súlyos nyári aszálynak is köszönhető, a gabonatermés ugyanis gyenge lett, az energiaköltségek pedig megugrottak, nem is beszélve a nagyobb bérköltségekről.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!