A lebomló nejlonzacskó se ér semmit? – Tévhitek a hulladékgyűjtésről

Most akkor ki kell öblíteni a joghurtosdobozt, mielőtt beledobjuk a szelektívbe? És van értelme a lebomló műanyagból készült nejlonzacskóknak? Szakértő elemezte a témát.

Sokunknak jelent napi problémát, hogy egészen pontosan hogyan kell szelektíven gyűjteni a hulladékot. Az AKSD Lakossági Hulladékudvar telephelyének szakértőjének segítségével próbálta elosztani a tévhiteket a civishir.hu.

A lakosságnak nem feladata pontosan eldönteni, hogy mi újrahasznosítható és mi nem

Ki kell öblíteni a műanyagot?

Arra a kérdésre, hogy ki kell-e öblíteni a joghurtos és a tejfölös poharakat, egyértelműen nem a válasz, hiszen a telephelyen úgyis ledarálják majd megmossák a darálékot.

Kimossa vagy nem mossa ki valaki, az inkább attól függ, hol tárolja és hogy viseli el az ember a szagokat, hiszen a benne maradt ételmaradék egy idő után erjedni kezd

– mondja a szakértő.

Jó a lebomló szatyor?

A válasz sajnos itt is nem, sőt, az úgynevezett ablakos zacskó újrahasznosítása sem környezetbarát.

Mi, hasznosítók úgy látjuk, hogy a lebomló szatyor öngyilkosság. Ha eldobjuk, akkor a hosszúéletű műanyag szatyorral ellentétben ugyan nem látszik majd a természetben, de mikroműanyagként ugyanúgy jelen lesz és veszélyt jelent.

Kupakgyűjtés

A szakértők szerint a műanyagkupakgyűjtés inkább csak egy kedves karitatív gesztus. Az adományozási célú gyűjtésük valószínűleg azért terjedt el, mert kicsi és sok van belőle. Igaz rá, hogy könnyen feldolgozható, de ha környezetvédelmi oldalról közelítjük meg, ha rajta hagyjuk a flakonon, akkor is ugyanahhoz a feldolgozóhoz kerül.

„Ha a valóságot szeretnénk hallani, akkor inkább száz forintot dobjunk be egy arra kijelölt adománygyűjtőbe, ami egy tescós ásványvíz ára, és igyunk helyette csapvizet" – mondja Hájos Tibor szakértő.

Üvegek

A cél az lenne, hogy valóban üveg kerüljön az üveges tartályba, semmi másnak nincs ott helye. Az üveggyártásban a legapróbb kerámiadarab, kő vagy a kavics is kerülendő, ugyanis, mint szennyezőanyag, nagy gondot okozhat.

FONTOS!

A legjobb tanács, hogy mindegyik fajta műanyagot, fémet, papírt és üveget dobjuk a szelektív kukákba, hiszen az automata válogató gépei képesek eldönteni, hogy feldolgozható-e vagy sem. A lakosságnak nem feladata pontosan eldönteni, hogy mi újrahasznosítható és mi nem.


Még több izgalom itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.