Így készíts egészséges ételeket a családnak még akkor is, ha a tetőt döngeti az infláció

Egy friss amerikai felmérés szerint a szülőknek egyre nehezebb egészséges reggelit tenni a gyerek elé.

Egy amerikai online felmérés során 2285 szülőt kérdeztek meg: 1000-et, akinek 12 éves és fiatalabb gyermekei vannak, és 1285-öt, akinek 18 éves vagy fiatalabb gyermeke van. A felmérés eredményei azt mutatták, hogy a szülők 75%-a aggódik amiatt, hogy gyermekeik nem kapják meg a megfelelő tápanyagokat az étrendjükből, és ennek legfőbb oka az élelmiszerek költsége. Pontosabban, a szülők 65%-a aggódik amiatt, hogy az infláció és a növekvő élelmiszerköltségek miatt nem tudnak minden reggel egészséges reggelit biztosítani gyermekeiknek iskola előtt. Meglepő volna, ha itthon drasztikusan más adatok jönnének ki egy hasonló kutatásból.

Így készíts egészséges ételeket a családnak még akkor is, ha a tetőt döngeti az infláció

De mit lehet olyankor tenni, amikor a család saját bőrén érzi az infláció hatását, de nem akarja feláldozni a gyerek egészséges étkezését? A dolog egy kis tervezést igényel, de nem lehetetlen. Az alábbi tippeket például érdemes megfogadni.

Legyen szent a mealprep, vagyis az előre dobozolás!

Érdemes bőven előre gondolkodni, ha a napi menüről van szó, és heti kétszer-háromszor letudni a főzést, majd kiporciózni az adagokat mindenkinek. Ezt hívják dobozolásnak, és az ember időt és pénzt is takaríthat meg, ha belejön. A titok az, hogy jó előre el kell tervezni, mit szeretne főzni az ember, és mekkora adagot, majd időt szakítani arra, hogy mindent meg is csináljon, lehetőleg tömbösítve.

Vegyél szezonális alapanyagokat!

Bár a nagy nyári szárazság ezt is kicsit megkavarta, azért mindig a szezonális, friss alapanyagok lesznek a legolcsóbbak, amiket nem kell a világ másik feléről átszállítani hozzánk.

Érdemes minden évszakban megnézni, hogy mi az aktuális szezonális termék, és inkább azokat részesíteni előnyben.

Kifejezett céllal menj boltba!

Ha tudod, hogy mit fogsz dobozolni a hétre, akkor össze is tudod írni, hogy mire van szükséged – és kevesebb eséllyel fogsz megvenni olyan felesleges termékeket, amik aztán vagy rád rohadnak, vagy további termékeket kell vásárolnod ahhoz, hogy fel tudd őket használni. Mindig legyen egy listád, mint a nagyinak volt anno, hogy mit kell hozni a boltból – és tartsd is magad hozzá!

Ne vesd meg a konzerv és fagyasztott árukat!

Ilyen infláció mellett általában ezek a termékek azok, amelyeknek a legkevésbé megy fel az áruk, ráadásul nem is egészségtelenebbek, mint a friss társaik. Rengeteg ételhez nyújtanak tökéletes alapanyagot, és tovább elállnak, így az élelmiszerhulladék veszélye is csökken.

Forrásunk volt.


Még több az inflációról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek